Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot elämäntapana: Johdanto

29.11.2011

Tietoisuustaidot elämäntapana: Johdanto
Kirjan Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi on kirjoittanut Viktoria Konstenius. Kirjan ajatukset, jotka olivat erityisen mieleenpainuvia, ovat seuraavaksi alkavan kirjoitussarjan aiheena. Kirjaa ei ole suomennettu ja kömpelö otsikko on siis omani. Tietoisuustaitojen harjoittamisen on mielestäni oltava elämäntapa, muuten se ei ole kantavaa.Kirjaa myydään seuraavalla kuvauksella:

Mindfulness - medveten närvaro som levnadsstrategi är en bok som kan förändra ditt liv! Den här boken hjälper dig att delta i livet medan det pågår. Mindfulness handlar om att få balans i tillvaron och att vara närvarande i ögonblicket - att leva här och nu. Mindfulness - medveten närvaro som levnadsstrategi ger dig en introduktion till centrala tankebegrepp inom mindfulnesstraditionen.

Det handlar om hur man kan förhålla sig till sig själv, sin kropp, sina tankar, sina känslor, sina val, sin omgivning - helt enkelt hur man kan förhålla sig till livet.

Boken innehåller beskrivningar på övningar som utgår från kroppen och dess sinnen och som är lätta att praktisera i vardagen. Boken passar både nybörjaren och dig som söker en nytändning i mindfulnessträningen. Den kan även användas som underlag för reflektion och samtal och som upplägg för kurser. Låt dig inspireras!

Kirjailija Viktoria Konsteniuksen vei järjestelmällisen harjoittamisen tielle seuraavassa kuvattu kokemus metsässä.

Kirjailija jäi kävelylenkillään sitomaan kengännauhojaan kävelyn aikana. Hän oli jo hikinen ja päätti samalla ottaa juotavaa ja vähentää vaatteitaan. Sillä hetkellä hän tuli, kuin salama kirkkaalta taivaalta, tietoiseksi siitä kuinka keho oli lämmin ja kuinka hikinen iho oli kaulassa ja kasvoissa.

Sitten hän oli kiinnittänyt huomionsa lämpimään uloshengitykseensä nenän kautta. Sisään hengityksellä hän tiedosti ilman muuttuneen happirikkaaksi, viileäksi ja raikkaaksi nenässään. Hän oli paikoillaan hetken ihmettelemässä tätä tuntemusta. Hengitys kulki: sisään – kylmää ilmaa, ulos – lämmintä ilmaa. Jonkin ajan kuluttua ympäröivä luonto tuli hänen tietoisuutensa, ensin hajut.

Kokemus toi hänelle selvän kuuluvuuden yhteen ympäristön kaiken elävän kanssa. Kokemus tuli hänelle kun hän oli siihen valmis. Hän oli oppinut suuntaamaan tarkkaavaisuutensa ja syventämään tarkkaavuuttaan tietoisesti.

Kirjoittaja sanoo muodollisen harjoittamisen vahvistaneen häntä mm. saamalla hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi ja arvokkaaksi, tehnyt hänet tietoiseksi sisäisestä dialogista, tunnemaisemasta ja kehon signaaleista. Hän tuntee oppineensa tuntemaan itsensä paremmin ja löytäneensä tapoja työstää asioita joissa hänen tulee kehittyä. Lisäksi hän tuntee iloa niin pienten kuin suurtenkin asioiden edessä jatkuvasti.

Seuraavissa kirjoituksissa käsitellään kirjan ajatuksia. Kuten tavallista olen jättänyt tarkat harjoittamisohjeet ja erilaisiin tilanteisiin tarkoitetut harjoittamisohjeet käsittelemättä. Perusohjeet, joita voi noudattaa, on käsitelty blogissa kirjoituksissa Istutaan ja Hengitetään ulos ja Hengitetään sisään.


Ei kommentteja: