Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Poissaolo

12.4.2011

Poissaolo

Oletko huomannut seuraavia tilanteita elämässäsi? Ne kertovat siitä, että et ole läsnä:

ü  Menet keittiöön hakemaan jotain, kun pääset sinne, et enää muistakaan mitä menit hakemaan. Se alkaa ärsyttää.

ü  Nukut pommiin ja ulko-ovella lähtiessäsi töihin, et löydä avainta. Ryntäät etsimään sitä joka paikasta. Huolestumisen ja ärsyyntyneisyyden tunteet valtaavat mielesi. Erilaisia kauhukuvia siitä minne avain on joutunut ja mitä sen hukkumisesta seuraa, alkaa tulvia mieleen. Avain löytyy lopulta, mutta tunnet itsesi hermostuneeksi vielä töissäkin. Päivä ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla.

ü  Tulet kotiin ajatellen yhä päivän viimeisen kokouksen tapahtumia. Yrität raapia pian kasaan ilta-aterian perheelle. Lapsesi puhuu sinulle, mutta et kuuntele. Lopulta lapsi korottaa ääntään ja sanoo: ”Et koskaan kuuntele” ja lähtee.

spilled-coffee-cup by carlosj, on Flickr
ü  Syöt ja napostelet kaikkea pientä ilman, että edes huomaat sitä.

ü  Unohdat tapaamasi henkilön nimen heti sen kuultuasi.

ü  Läikytät kahviasi, hukkaat tavarasi ja unohtelet asioita koska et kiinnitä huomiota siihen mitä olet tekemässä.

ü  Et kuuntele vastausta vaikka itse kysyit.

ü  Et nauti siitäkään tekemisestä mistä pidät.

ü  Juokset aktiviteetista toiseen nauttimatta ja keskittymättä niihin.

ü  Teet jotain, mutta ajattelet jo samalla seuraavaa tehtävää.

ü  Ajattelet kotona töitä ja töissä kotia tai vapaa-aikaa.

ü  Et huomaa vaikka kroppasi vaikuttaa jännittyneeltä, väsyneeltä tai se antaa hienovaraisia vihjeitä kivuista.

Tunnistitko itsesi? Et ole yksin. Kaikki kärsivät enemmän tai vähemmän läsnäolon puutteesta, poissaolosta tai ”autopilotilla” elämisestä. Silloin reagoimme tiedostamatta totuttujen tapojen ja mallien mukaisesti ollen vain puoliksi hereillä. Jokaisella on varmaan kokemusta arkiaskareista kuten aamutoimista, jotka menevät puoliksi unissakävelijänä. Silloin ei auta, että vaikka kuinka on päättänyt pukeutua sään mukaisesti, niin havahtuu töistä kevyessä kesätakissa nenä vuotavana. Tekemiään päätöksiä aamutoimien aikana ei edes huomannut.

Elämä tiedostamatta tai huomioimatta kuluttaa energiaa, jonka voisi suunnata itselleen tärkeisiin asioihin, jos vain ymmärtäisimme niin tehdä. Keskittymiskyvyn puute tai asioiden unohtelu ovat oireita siitä, että huomioi puutteellisesti tai suorastaan elää autopilotilla. Oma toiminta ärsyttää ja stressaa, koska tuntuu siltä ettei oma elämä ole hallinnassa. Sitä alkaa helposti syytellä itseään. Puutteellinen tarkkaavaisuus aiheuttaa myös väärinymmärryksiä, mikä taas helposti johtaa konflikteihin ja huonontaa ihmissuhteita.

Yllä olevat esimerkit ja seuraukset, jotka ovat kirjasta Mindfulness i vardagen : vägar till medveten närvaro, ovat minulle tuttuja. Siinä on hyviä syitä sille miksi harjoittelen tietoista läsnäoloa ja kirjoitan siitä. Jos tunnistat itsesi, blogin kirjoituksista on sinulle hyötyä. Pysy kanavalla!

Ei kommentteja: