Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Intohimoinen läsnäolo: Huomiokyky, osa 1.

30.8.2011

Intohimoinen läsnäolo: Huomiokyky, osa 1.

Tässä kirjoituksessa kirjan Intohimoinen läsnäolo : havahtuneen tietoisuuden seitsemän ominaisuutta ominaisuuksista alkaa viidennen eli Huomiokyvyn käsittely.

Ajattelun lumo estää näkemästä sitä mikä on edessämme. Kaikki tapahtumat tulkitaan sen mukaan, miten ne liittyvät omaan etsintään tai tarinaan. Se heikentää huomiokykyä. Kuinka sitä lomalla vasta viidentenä päivän huomaa perhoset ja kauniit puut ja lintujen äänen? Saapuuko silloin vasta paikalle?


 
.:Huomio todellisuuteen:.

Havahtuneen tietoisuuden huomiokyvyn ominaisuus on havaita kokemuksen todellinen sisältö. Kun tunnistamme ajatukset ja tunteet, voimme päättää miten paljon niihin kiinnitämme huomiota. Selkeys on seurausta hiljaisesta sydämestä ja mielestä. Havahtunut tietoisuus näkee selvästi, koska se pitää totuutta suurimmassa arvossa silloinkin, kun totuus merkitsee vaikeuksia. Sillä totuutta ei voi kieltää.

Selkeä huomiokyky syntyy kun tunnemme itsemme kokonaisiksi, kun meidän ei tarvitse saada todellisuutta myötäilemään omia kuvitelmiamme ollaksemme onnellisia. Meillä on mieltymyksiimme väljä suhde, jolloin tilanteen arvioiminen selkeytyy.

Dzogchen by h.koppdelaney, on Flickr
.:Rauha:.
Niin kauneuden aiheuttamassa ilossa kuin menetyksen surussa ihminen voi antautua rauhalle jota mikään ei kosketa, hiljaisuudelle joka vallitsee läpi elämän hurjien vaiheiden. Elämänkokemus opettaa hyväksymään kaiken, sen sijaan, että jahtaisimme asioita tai yrittäisimme työntää pois kokemuksiamme.

Monissa ”lähellä kuolemaa” tilanteissa ihmiset kuvaavat osan itsestään tarkkaileva rauhallisena koko tapahtumaa. Se tarkkailevan tietoisuuden taso pitää meidät pystyssä koettelemuksissa. Se on aina läsnä. Ihmisen on vain huomattava se. Biologinen tietoisuuden taso suhtautuu asioihin keskittyneesti ja rauhoittaa vahvaa kehollista reaktiota.


 
Lue Intohimoisesta läsnäolosta lisää:

Ei kommentteja: