Ratsastaminen kehittää keskittymiskykyä ja kärsivällisyyttä. Hevonen opettaa läsnäolon taitoa ja elämäniloa. Löysin tämän jutun vanhasta Voi Hyvin lehdestä. Ole hyvä!
Kun työpäivän jälkeen vetää lenkkarit jalkaan ja lähtee pururadalle, pää kelaa usein työkuvioita ainakin ensimmäisen kilometrin ajan. Juokseminen on antoisa harrastus, joka onnistuu ilman täydellistä keskittymistäkin.
Tallilla on toisin. Hevonen vaatii intensiivistä läsnäoloa ja on itsekin intensiivisesti läsnä. Yhteistyö hevosen kanssa edellyttää syvää keskittymistä. Kun ratsastaa, ei pysty miettimään murheitaan. Ratsastamiseen kuuluu erottamattomasti hevosen hoitaminen, ruokkiminen ja kokonaisvaltainen lähelläolo. Kun hoitaa ratsua, tekee asioita täysillä toisen hyväksi.
Tutkimusten mukaan eläinten seura rentouttaa, laskee verenpainetta ja vähentää ahdistuneisuutta. Hevonen on aivan erityinen treenikaveri kokonsa vuoksi. Iso eläin voi joissakin tilanteissa olla ihmiselle vaarallinen, joten sen käsittelyyn pitää keskittyä herpaantumatta. Miellyttämishaluinen koira pyrkii luontaisesti tekemään ihmisen kanssa yhteistyötä. Hevonen taas on saaliseläin, jonka tyypillinen selviytymiskeino on pakeneminen. Sen näkökulmasta ihminen on peto.
ready to run by RPatts, on Flickr |
On ainutlaatuista, että kaksi näin erilaista luontokappaletta ovat aikoinaan päätyneet tekemään yhteistyötä. Osaava ratsastaja pääsee nauttimaan ihmeestä jokaisella harrastuskerrallaan. Intuitiivinen yhteys hevoseen syntyy keskinäisestä kunnioituksesta ja hevosen ymmärtämisestä eläimenä. Parhaimmillaan saavutetaan flow-tila ja tunne, jossa kahdesta yksilöstä tulee yksi.
- Flow'n voi saavuttaa kilparadalla, harjoituksissa tai maastokävelyllä. Hevosen rentous sekä tekemisen ja liikkumisen riemu tarttuvat ihmiseen, ratsastuskouluyrittäjä Jutta Vesa kuvailee. Ratsastus on taito- ja tekniikkalaji, jossa voi kehittyä koko ikänsä. Taitoa ei opi hetkessä. Ihmisen ikä ei rajoita oppimista, ja kehitys jatkuu vielä vuosikymmenien harjoittelun jälkeenkin.
Hevosen kunnioitus pitää ansaita. Luottamuksen saa, kun osoittaa selvästi olevansa johtaja. Laumaeläin stressaantuu, jos ei tiedä paikkaansa laumassa. Ihmisen ja hevosen suhde on yhteistyö- ja avunantosopimus. Kun YYA toimii, hevonenkin nauttii yhteistyöstä. Eläinten kanssa harrastava ihminen tahtoisi usein olla kaveri. Todellisuudessa tasa-arvo ei toimi. Eläinkin arvostaa hyvää pomoa eli oikeudenmukaista, johdonmukaista ja palkitsevaa tyyppiä. Kun malttaa toimia aina samoilla säännöillä, saa kuuliaisen harrastuskaverin. Monen masentuneen elämänsyke on elpynyt ratsastustunnilla. Itsevarmuus kohenee, kun kuusisataakiloinen eläin toimii käskyjen mukaan.
Kun mikään ei oikein tunnu miltään, kohtaaminen hevosen kanssa auttaa pääsemään kiinni omiin tunteisiin. Kaunis ja ryhdikäs eläin herättää vahvoja tunteita: pelkoa, kunnioitusta ja esteettisiä elämyksiä.
Kun oppii lukemaan eläimen elekieltä, taitoja voi hyödyntää ihmistenkin parissa. Jos on vaikea käyttäytyä sosiaalisissa tilanteissa, kehon kielen tulkitseminen auttaa vuorovaikutustaitojen kehittymisessä. - Uskon, että ihmisten geneettisessä muistissa on se yhteistyö, jota hevosten kanssa on tehty sukupolvien ajan. Moni kuvaa kärryillä menon kiireettömyyttä luonnolliseksi ja nautinnolliseksi olotilaksi. Siinä mennään hevosen ehdoilla, Jutta Vesa toteaa.
Hevonen on liikemekaanisesti herkkä. Tukevan satulan läpikin se aistii ratsastajan vatsalihasten pienet kiristykset. Tunnetilasta puhumattakaan. Ratsastajan äksyily ja ympäristön muutokset nakertavat yhteyttä. Maltti karttuu, kun eläimen herkkyyden kanssa opettelee elämään. Auttaa, kun karsii ympäristön häiriötekijöitä ja ennakoi tilanteet, joita ratsu voi säikähtää.
Harrastuskaverin herkkyydestä hyötyy ihminenkin. Hyvä kilpahevonen korjaa ratsastajan virheet. Hevosten elämäntehtävä on nauttia niityllä auringosta ja lauman seurasta ja mutustella siinä samalla heinää. Niillä ei ole kiire. Ne elävät tässä ja nyt, eivät suunnittele kiivaasti tulevaa tai märehdi eilisiä virheitä. Ne suhtautuvat rauhallisen luottavaisesti maailmaan, jossa asiat tapahtuvat ajallaan. - Kun aamulla päästän hevoseni laitumelle, ne säntäävät liikkeelle silkasta juoksemisen ilosta. Se on puhdasta elämisen riemua, Jutta Vesa hymyilee.
.:Hevosterapiaa:.
· Erityistä ratsastusterapiaa antavat koulutetut ratsastusterapeutit. Ratsastusterapiasta hyötyvät muun muassa MS-potilaat, kehitysvammaiset ja ne, jotka tarvitsevat kehollista kuntoutusta.
· Sosiaalipedagoginen hevosten kanssa tehtävä työ ehkäisee syrjäytymistä,
· Toiminnallinen kuntoutus kehittää sosiaalisia taitoja ja sitä suositellaan mielenterveys- tai huumekuntoutujille sekä sosiaalihuollon piirissä oleville nuorille.
Asiantuntijana ratsastuskouluyrittäjä ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Jutta Vesa Lavian ratsastuskeskuksesta.
Täällä lisää flow juttuja:
Go with the Flow: Alku
Go with the Flow I: Juoksemista älä lopeta
Go with the flow II. Ystäväflow
Go with the flow III. Neurokirurgin flow
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti