Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen salattu voima

29.9.2011

Mielen salattu voima

 
Jos mieli voi parantaa sairauksista, miksei mieli voisi auttaa sinua olemaan ihan mitä hyvänsä haluat olla? Tai auttaa sinua elämään ihan miten ikinä haluatkaan elää? Kaikki voima on sisällämme, siihen pitää vain uskoa.


Jäin ajattelemaan tätä mielen voimaa katsottuani vihdoin paljon keskustellun, moititun ja kehutun dokumentin Mielen salattu voima ensimmäisen osan: Usko niin paranet. Dokumentissa kerrottiin useista lääketieteellisistä tutkimuksista, joissa on todettu miten mieli on auttanut ja toisinaan taas haitannut parantumista. Yllättäen mukana oli myös meditaation hyötyjen korostamista..:Lumetta vain?:.

Dokumentissa oli useita kertomuksia placeboleikkauksen läpikäyneiden tai placebolääkkeitä saaneiden ihmisten parantumisista. Shokkitieto on myös se, että masennuslääkkeillä sanotaan olevan jopa 82%sti lumevaikutus. Pelkkä usko paranemisen mahdollisuuteen parantaa. Tutkimuksien mukaan, kun usko lääkkeen vaikutuksiin loppuu, ihminen sairastuu uudelleen.

Dokumentissa kerrottiin myöd kuinka kivun tuntemukseen lääkärin sanan vaikutti lisäten tai vähentäen sitä. Jotkin lääkkeiden kuvatut sivuvaikutukset taas tulivat potilaille juuri sellaisina kun heille kerrottiin niistä. Placebovaikutus tai nocebovaikutus todistaa miten keho ja mieli toimivat yhteen.


.:Tappavat ajatukset:.

Voiko ajatukset tappaa? Vastaus on pelottava kyllä, koska usean tutkimuksen mukaan itseään sairaina pitävät usein kuolevat aikaisemmin.

Solubiologi sanoi dokumentissa, että asenne vaikuttaa aivojen erittämiin hormoneihin. Negatiiviset ajatukset saavat aikaan reaktioita, jotka muuttavat solujen kemiaa. Ajatusten voima ohjaa näin solujen uudistumista ja koko kehon biologiaa. Ihminen muuttaa, parantaa tai sairastuttaa itseään koko ajan. Tämä mekanismi on se todellinen mielen salattu voima.


Kuva: YLE
.:Stressi:.

Ajattelu vaikuttaa terveyteen ja sairauteen stressin avulla, joka tulisi mieltää ajattelun aiheuttamaksi sairaudeksi. Stressi aiheuttaa paljon sydänsairauksia ja jopa 60-90% lääkärikäynneistä johtuu stressistä länsimaissa.

BensonHenry puhui dokumentissa perustamastaan Institute for Mind Body Medicinestä, jossa he ovat tieteellisesti todistaneet useissa kokeissa miten stressiä voi vähentää ajattelun avulla. He tutkivat useita eri uskontojen meditaatioperinteitä, jotka on jo aiemmin todistettu stressiä vähentäviksi. Niissä toistui aina vähintään kaksi asiaa:
1.   Toisto: esimerkiksi sama liike tai ääni
2.   Mielen tyhjentäminen.:Meditaatio sitten?:.

Bensonin tutkimusryhmä teki useita vallankumouksellisia huomioita meditaatiosta. Ne olivat ihan oikeita fysiologisia muutoksista. Jopa 2200 eri geeniä olivat pitkään meditoineilla aktivoituneet. Ne olivat geenejä, jotka vähentävät stressiä, torjuvat tulehduksia ja hidastavat vanhenemista. Tärkeämpi huomio on, että jopa vain 2 kk meditoineillakin 1561 saman tyyppistä geeniä aktivoitui. Vaikutukset näkyvät siis lähes välittömästi. Tutkijat eivät voineet enää kuvitella erottavansa mieltä ja kehoa.

Mielellä on siis mahdollisuus muuttaa DNAta ja RNAta. Sen lisäksi aivoihin meditaatio vaikuttaa suoraan. Harmaan alueen tiheys kasvaa otsalohkossa parantaen huomiokykyä ja aivorunko puolestaan muuttuu edullisesti ohjaamaan sydäntä, hengitystä ja parantaa näin vastustuskykyä. Siksi meditoinnin myötä stressi vähenee. Jo lyhytkin aika voi muuttaa niin suuntaan kuin toiseen. Siksi harjoittamista ei kannata lopettaa. Vain 10 minuutin meditaatio päivittäin on todistettu riittävän helpottamaan stressiä.


Jon Kabat-Zinn oli mukana kertomassa psoriasis kokeesta, jossa todettiin ihon paranevan psoriasishoidoissa 4 kertaa nopeammin meditoivilla kuin niillä jotka eivät harjoittaneet meditaatiota.


.:Muuta?:.

Mielenkiintoista dokumentin loppupuolella olivat myös tutkimukset mielikuvien ja ekstaasin käytöstä. Mielikuvaharjoittelun tai visualisointin on todettu auttavan syöpäpotilaita. Dokumentissa syöpää sairastava mies parani vahvistamalla mielikuviaan oman immuunipuolustuksensa toiminnasta, potilas visualisoi solujen parantavan itse itsensä. Ekstaasin käytöstä annettiin vakuuttavaa näyttöä traumojen käsittelyn apuna. Koska huume muuttaa aivojen kemiaa poistaen mm. pelkoja, voi traumapotilas käsitellä traumojaan.

Parantavat voimavarat ovat sisällämme. Ne ovat tietoisuutemme eri tasoilla.
Ajattelun muuttaminen vaatii tahdonvoimaa ja tietoisen läsnäolon harjoittamista.


Ei kommentteja: