Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Johtamisen Nyt

5.9.2011

Johtamisen Nyt


Olen kääntänyt katseeni kohti työelämää. Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan valmistaudun töihin paluuseen.

Luin tätä kirjaa Johtamisen Nyt — Tietoinen läsnäolo johtajuuden kivijalkana jo kauan sitten, mutta säästellyt sen ajatuksia tähän vaiheeseen itsellenikin kertaukseksi. Sen ovat kirjoittaneet vuonna 2006 Kaj Hellbom, Seija Mauro ja Matti Salo.

Johtamisen Nyt on erilainen kirja johtamisesta. Se antaa ymmärtää, että olisi aika ymmärtää johtaminen ja johtajuus uudella tavalla. Nopeat muutokset, toimintaympäristön kaoottisuus ja ennustamattomuus sekä asiantuntijatyön muuttunut luonne ovat esimerkkejä johtajuuden uusista haasteista. Johtajalta edellytetään sekä taitoa pysähtyä että toimia nopeasti ja intuitiivisesti, kykyä kuunnella ja kuulla tarkoin itseään ja ympäristöään sekä taitoa toimia hyvän valmentajan tavoin. Tämä pakottaa hänet luopumaan tutuista johtamisen roolimalleista.



.:Miksi tämä kirja?:.

Jokaisen johtajan ja esimiehen tulisi olla sellainen vastuunkantaja kuin todellisuudessa on, paljon vartijana. Johtajalta edellytetään enemmän valppautta, intuitiota, epävarmuuden sietokykyä, sekä ympäristön hahmottamista vailla ennakkokäsityksiä. Yritysten henkinen pääoma pakottaa olemaan kiinnostunut siitä miten ihmisiä johtaa.

Tietoisella läsnäololla tarkoitetaan kirjassa toisaalta mielen pysähtymistä ja hiljentymistä, toisaalta valppautta, dynaamisuutta ja uuden synnyttämisen kykyä. Kirjoittajat näkevät että tietoisen läsnäolon harjoittaminen johtaa todellisuuden tarkempaan ja kokonaisvaltaisempaan näkemiseen – ja se voi johtaa vahvempaan vastaanottamisen kykyyn. He haluavat osoittaa, että tietoinen läsnäolo on toimiva lähtökohta johtajuuden syvemmälle ymmärtämiselle ja sillä on myös paljon annettavaa johtajan arjen haasteissa.

.:Vanhaa ja uutta:.

Tässä perustelut sille miksi ikivanha tietoisuustraditio on haluttu yhdistää tämän ajan johtamistaitoihin ja työelämän haasteisiin.
·   Tietoinen läsnäolo tuo syvyyttä ja uusia lähestymistapoja, auttaa ymmärtämään elämyksellisesti mitä ovat kuuntelu, dialogi, suoruus, intuitio ja saamaan niihin lujemman otteen.
·   Tietoinen läsnäolo on puuttuva linkki, jolla saadaan yhdistettyä idän viisaus lännen leadership oppeihin.
·   Tietoisen läsnäolon harjoittaminen auttaa löytämään tyyneyden ja hiljaisuuden, ”tehokkaan levollisuuden”, mikä on kaiken aikaa olemassa jokaisen sisällä.
·   Tietoinen läsnäolo synnyttää valoa, etäännyttää tutuista ilmiöistä, jolloin on mahdollista ymmärtää paremmin ja päästä lähemmäs, jolloin pulmat voivat ratketa.
·   Tietoisen läsnäolon tilassa ei ole tarvetta pitää kiinni egosta, ohimenevistä mielihaluista, tunnekuohuista ja ajatusten samaistumiseen harhasta. Siten pystymme tuntemaan yhteisyyttä ja myötätuntoa paremmin.
·   Tietoinen läsnäolo paljastaa ihmisten yhteenkuuluvuuden ja erillisyyden harhan.
Seija Mauron osuuden ajatuksia on käsitelty sarjassa; Kivijalka:

Muista ajatuksista kirjoitan lähiaikoina blogiin. Täällä on myös referaatti kirjasta.


Ei kommentteja: