Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Oma todellisuus

25.9.2011

Oma todellisuusMilloin viimeksi tajusit, että jokainen elää omassa todellisuudessaan?


Miten suhtaudut ystäväsi ylennykseen? Kuinka suhtaudut kommentteihin uudesta kodistasi? Miksi jonkun mielestä hieno auto on tärkeä omistaa, ja miksi se ärsyttää sinua? Miksi se mikä poikaystäväsi on ammatiltaan vaikuttaa jonkun mielikuvaan siitä, millainen sinä olet ihmisenä? Meillä jokaisella on oma käsityksemme oikeasta ja väärästä tavasta elää, siksi elämme eri todellisuuksissa.


.:Tutki käsityksiäsi:.

Ylläkuvatuista asioista puhutaan paljon ystävien kesken. Ajattelemattomista kommenteista tulee välillä paha mieli. Jos ja kun ärsyyntyy toisten kommenteista, on hyvä muistaa, että kukaan ei voi tietää oikeastaan paljon mitään sinun elämästäsi. Kukaan ei voi oikeasti tietää sitä miten koet elämäsi, mitä muistoja sinulla on ja miten suhtaudut vaikka erilaisiin elämäntapoihin.

Voimme jakaa elämämme sattumukset toisten kanssa, mutta koskaan kukaan ei koe niitä samalla tavalla kuin me. Oma matkamme ja itsemme on ainutlaatuinen. Parasta on, jos keskustelut auttavat tiedostamaan syvään juurtuneita ajatusmalleja ja ajattelemaan omia käsityksiä ja ennakkoluuloja.


.:Pois sulkeminen:.

Jokainen kirjoittaa omaa elämänsä tarinaa. Toiset kiintyvät siihen ja toistavat sitä kaikille kuuntelijoille aina mahdollisuuden tullen. Oman elämän tarinan vaara on siinä, että se sulkee paljon mahdollisuuksia pois. Pahinta on, että se joskus estää hyväksymästä erilaisuutta. Toisten elämää on silloin helppo arvostella, koska ne eivät mahdu sinun tarinaasi. Mitä jos päästäisit irti oman minäsi tarinasta? Elä ja anna toisten elää. Tässä ja nyt.


Their Combination Is Spectacular by an untrained eye, on Flickr

.:Yhteiseen todellisuuteen:.

Keskustellessa on hyvä pitää mielessä sanojen vaikutus. Onko joku kommentti välttämätön ja jos on, niin miten se vaikuttaa teidän väleihinne? Havainnoi, puhutko kunnioittavasti tai riittävän varovasti valiten oikeat, tähän hetkeen sopivat sanat. Mieti miten sanasi vaikuttavat kuulijaasi.

Yhteisen todellisuuden luominen vaatii selkeää havainnointia. Tapahtumien, tunteiden, ajatusten ja reaktioiden huomioiminen on vaativaa, jos ärsyyntyy tai hermostuu. Kun pyrkii selkeään havaintoon, pitää uskoa omaan kykyyn olla läsnä ja tulkita tunteitaan ja kehollisia tuntemuksiaan. Ajatukset ja tunteet ymmärretään tilanteiden ja tapahtumien heijastuksiksi.

Silloin on mahdollista havainnoida juuttumatta omaan todellisuuteensa, omiin arvoihinsa. Lopuksi on hyvä muistaa kaiken katoavaisuus. Muuttuvasta todellisuudesta on otettava opikseen kaiken aikaa. Vain siinä voi olla läsnä.

Ei kommentteja: