Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Elämästä ja kuolemasta – 3. Arvaamaton on kuoleman hetki

7.11.2011

Elämästä ja kuolemasta – 3. Arvaamaton on kuoleman hetki
Oletko tiedostamaton, elävä ruumis, joka ei tiedä kuka on? Tiedätkö mitä teet elämälläsi?


 
Tiibetiläiseen kirja elämästä ja kuolemasta perustuu buddhalaiseen ”sisäiseen tieteeseen”, joka on tarkkaa ja kattavaa tietoa todellisuudesta. Sitä voidaan kuvailla valmiiksi koetelluksi ja syväksi oman itsen ja ympäröivän tilanteen ymmärtämiseksi.

Jos kieltäytyy hyväksymästä kuolemaa, ei pysty elämään tätä elämää täydesti. Ehkä suurin syy pelätä kuolemaa on se, ettei tiedä kuka on. Elämä on onttoa ja tyhjänpäiväistä, jos uskoo sen olevan pysyvää ja jatkuvan aina vaan. Kirjassa käytetään näin elävistä nimitystä tiedoton, elävä ruumis. Heidän elämänsä on monotonista asioiden toistoa ja mitätöntä, koska se hukkaantuu turhan tavoitteluun.

Rainbow Forest. by Chloe Hague., on Flickr


Pelko tilapäisyydestä kätketään kaiken turhan tavaran ja mukavuuksien keräämiseen, jotka orjuuttavat meidät ylläpitotehtäviin. Ainoa päämäärä on kaiken pitäminen turvallisena ja varmana. Muutostilanteissa haetaan näppäriä tilapäisratkaisuita. Turhat tehtävät ja ”velvollisuudet” vievät kaiken ajan, kirjan mukaan suoritamme ”taloudenhoitoa unessa”. Sen tekemiseen mitä oikeasti haluaa tehdä, ei ole koskaan aikaa. Myöskään todellisuutta ei silloin koskaan kohtaa.

Elämämme elää meitä, sen liike ja suunta vie tiedostamattoman mukanaan. Kuvittelemme, ettei meillä ole valinnan mahdollisuutta. Meistä tuntuu, ettemme hallitse elämäämme. Pahin painajainen on se missä mietimme: Mitä teen elämälläni?


Tulevaisuuden suunnittelu on kuin menisi ongelle kuivaan joenuomaan;

mikään ei ikinä mene niin kuin haluaisit, joten luovu suunnitelmista ja pyrkimyksistä.

Jos sinun on pakko ajatella – ajattele miten arvaamaton on kuolemasi hetki.

-      Gualse RinpocheLue myös edelliset kirjaan liittyvät tekstit
Elämästä ja kuolemasta – 1. Johdanto
Elämästä ja kuolemasta – 2. Kuoleman peilissä


2 kommenttia:

A-L kirjoitti...

Kirjoitit koukuttavasti Tiibetiläisestä kirjasta, joten minun oli ostettava se. Nyt odotan kirjapakettia sekä sitä, että avautuuko se "omalla luvulla".

Valoa marraskuuhun!

Annina kirjoitti...

Kiva kuulla. Kirja on mielenkiintoinen, kannattaa lukea ainakin osittain.

Marraskuukin menee onneksi ohi...