Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Elämästä ja Kuolemasta – 11. Ikuisuus hetkessä

26.11.2011

Elämästä ja Kuolemasta – 11. Ikuisuus hetkessä

  

Alamme päästä loppuun Tiibetiläisen kirjan elämästä ja kuolemasta kanssa. Tässä viimeiset sekalaiset, mutta ei sekavat ajatukset.


.:Kolme viisauden työkalua:.

Kirjan mukaan kolme viisauden työkalua ovat

1.   Kuunteleminen ja kuuleminen – siten, että päästää itsensä avautumaan täydellisesti ja irrottaa kaikesta ennakkoluuloista, käsitteistä ja ideoista. Tyhjä mieli on valmis kaikkeen. Mitä enemmän ja enemmän kuuntelee, sitä enemmän ja enemmän kuulee.

2.   Mietiskely ja ajattelu syventävät ymmärrystä. Ne siirtävät oivallukset arjessa päästä sydämeen ja teoiksi.

3.   Meditaatio, muodollinen harjoittaminen auttaa soveltamaan oivallukset käytäntöön.

.:Polun löytäminen:.

Aluksi opettajan löytämistä tärkeämpää on löytää opetuksen totuus ja noudattaa sitä. Se auttaa löytämään opettajankin. Kirjoittaja kehottaa noudattamaan sitä inspiroivinta polkua, joka sopii itselle parhaiten. Sitten käytä järkeäsi ja pysy polulla, paneudu valitsemaasi tiehen. ”Oppimalla yhden saavuttaa kaikki.”

Kaikki kohtaavat yrityksestään huolimatta usein vaikeuksia ja pettymyksiä, ristiriitaisuuksia ja epätäydellisyyttä. Kaiken kärsimyksen alku ja juuri on tietämättömyys, siihen asti kun vapauttaa itsensä siitä.

Meillä on jokaisella buddhaluonto, sisäinen opettajamme.

This stream... by knittinandnoodlin, on Flickr


.:Dzogchen:.

Dzogchen on alkuperäinen, täydellisen hereilläolon tila.

Opettajat sanovat, että saadakseen meditaatiossa katsomuksen vakaaksi, on tärkeintä ensin hallita harjoitus erikoistilanteessa esim. retriitissä. Siellä kaikki olosuhteet ovat edulliset. Vaikkei Dhogchenissa ole eroa meditaation ja tavallisen elämän välillä, ei harjoittamista pysty integroimaan arkielämään ilman kunnon istuntoja. Ennen kuin ei saa tietoisuuden virtaa jatkumaan koko ajan ja kaikissa tilanteissa, ei se toimi myöskään epäedullisissa olosuhteissa. Niissä silloin eksyy ajatusten ja tunteiden viemänä erehdysten valtaan."Nähdä maailma hiekanjyvässä ja taivas kedon kukassa, pidellä äärettömyyttä kämmenellään ja ikuisuutta hetkessä"

- William Blake

Lue aiemmat osat:
Ei kommentteja: