Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Elämästä ja Kuolemasta – 9. Mielen aukko

21.11.2011

Elämästä ja Kuolemasta – 9. Mielen aukko
Siinä sitä sitten istuu. Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta käskee etsimään mielen aukkoa ja pysymään siinä. Sitten siitäkin päästetään irti..:Mieli meditaatiossa:.

Jos mieli ei puno mitään, se on luonnostaan onnellinen, niin kuin vesi, kun se ei liiku, se on luonnostaan läpinäkyvää ja kirkasta. Mielen annetaan meditaatiossa olla yksinkertaisesti niin kuin se on. Mielen annetaan olla luonnollisessa tilassaan, muuttumattomana, jolloin se etsiytyy todelliseen luontoonsa, joka on onni ja kirkkaus. Mieltä ei pidä pakottaa, kontrolloida, juhlallisuuden ja erikoisuuden tunteita (”nyt mä meditoin”) ei tarvita mihinkään. Rentous ja valppaus ovat tasapainossa, juuri oikein viritettyinä.

Niin kauan kun on mieli, on myös ajatuksia ja tunteita. Ne ovat mielen omimman luonnon säteilyä ja sen ilmaus. Ne nousevat mielestä ja häviävät mieleen. Nousipa mitä hyvänsä, se ei ole ongelma. Jos siihen ei reagoi, ja on kärsivällinen, se palaa omimpaan luontoonsa. Meditaation avaruudessa voi katsoa ajatuksia ja tunteita täysin puolueettomasti.

Kun katsoo tarkkaan, havaitsee kuinka ajatusten välissä on aina aukko. Siinä aukossa mielen luonto on näkyvissä. Työ meditaatiossa on antaa ajatusten hidastua ja tehdä niiden välinen aukko selvemmäksi ja selvemmäksi.

A Tree in the Snow by Stuck in Customs, on Flickr

.:Pysy vapaana:.

Meditoidessa saattaa saada kaikenlaisia, hyviä ja pahoja, kokemuksia. Selkeyttä, ajatuksettomuutta, onnea – kaikki ne ovat sinänsä hyviä kokemuksia, kunhan niihin ei jää kiinni. Jos pysyttelee vapaana, niistä tulee oivalluksen materiaalia. Negatiiviset kokemukset ovat siunaus ja niitä vastaan taistelemisesta luopumisesta oppii eniten.

Toisaalta taas saattaa saada sekavia, unenhorteisia ja ajelehtivia tiloja. Silloin tulee suoristaa selkänsä, puhaltaa keuhkoihin tilaa puhtaalle ilmalle ja suunnata ajatukset kirkkaaseen avaruuteen mieltä piristääkseen.

Käyttipä mitä metodia hyvänsä, anna sen häipyä taka-alalle siinä vaiheessa kun luonnostaan pääset valppaaseen, avaraan ja elämää sykkivään tilaan. Jos se häiriytyy, ota jälleen jokin sinua auttava tekniikka avuksesi.Lue myös edelliset osat:
Elämästä ja kuolemasta – 1. Johdanto
Elämästä ja kuolemasta – 2. Kuoleman peilissä

Elämästä ja kuolemasta – 3. Arvaamaton on kuoleman hetki
Elämästä ja kuolemasta – 4. Tänään on hyvä päivä kuolla
Elämästä ja kuolemasta – 5. Toivo tyhjyydestä
Elämästä ja kuolemasta – 6. Muuttumaton on mielen luonto
Elämästä ja Kuolemasta – 7. Sellin ovi on auki

Elämästä ja Kuolemasta – 8. Tarkkaavaisuus tuo mielen kotiin

Ei kommentteja: