Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Elämästä ja Kuolemasta – 7. Sellin ovi on auki

17.11.2011

Elämästä ja Kuolemasta – 7. Sellin ovi on aukiTiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta ei tuntunut kesällä lainkaan näin raskaalta luettavalta. Ehkä marraskuu ei ole se fiksuin kuukausi kuoleman käsittelemiseen. Miltä sinusta on tuntunut lukea kuolemasta?

Jatketaan kuitenkin alkanutta matkaa mieleen ja sen harjoittamiseen. Mitä voi löytyä ja miksi muodollinen harjoittaminen on tärkeää?

.:Mieli voi katsoa sisään tai ulos:.

Oman itsensä sisään katsominen edellyttää herkkyyttä ja rohkeutta, täydellistä muutosta suhtautumisessamme elämään ja mieleen. Se pelottaa, että meditaatiossa tulee ”minättömäksi” tai ”tyhjäksi”. Usein pelkäämme, että löydämme jotain mikä on todellista, ei kuvitelmaamme. Tieto tuo mukanaan vastuun. Joskus kun sellin ovi on auki, ei vanki haluakaan karata.

Ajallemme on tyypillistä oman itsen rakastamattomuus ja itsekunnioituksen puute. Uskomme rajoittuneisuuteemme ja epätäydellisyyteemme ja siksi emme edes halua tutkia sisintämme.

Mielen luonto on yllättävän tavallinen, sitä voi kutsua ”tavallisuuden viisaudeksi”. Moni traditio sokaisee meidät loistavuudellaan, emmekä enää näe yksinkertaisuutta. Äly ja logiikka, ajattelun kyky vie sekaannukseen ja harhauttaa. Siksi muodollinen harjoittaminen on välttämättömyys, se puhdistaa tavallista mieltä, tuo näkyviin ja poistaa tottumuksia ja harhaluuloja, niin, että voimme tunnistaa kuka todella olemme.


The Deep River in Austin by Stuck in Customs, on Flickr

.:Meditaatio tuo mielen kotiin:.

Sen avulla voimme tuoda itsemme takaisin itseemme, siinä voimme kokea täyden olemisen. Ensin meidän on nähtävä suoraan ja konkreettisesti miten mieli toimii. Sen jälkeen tätä ymmärrystä on käytettävä mielen kesyttämiseen ja taitavaan työskentelyyn sen kanssa. Tavoite on päästä oman mielen herraksi ja taitavaksi käyttäjäksi. Se vaatii suurinta kestävyyttä, innostusta, älyä ja kuria.

Meditaation tarkoitus on herättää mielen luonto ja esitellä meille mikä todella olemme, muuttumaton puhdas tietoisuutemme, joka on koko elämän ja kuoleman perusta. Mielen luonto on usein hävinnyt kiireeseen ja hämmennykseen.
 

.:Hyvä kaiken aikaa:.

Hyvä alussa, hyvä keskellä ja hyvä lopussa – on yksi tapa käsittää meditaatio.

1.   Hyvä alussa on tieto, että kaikilla meillä oleva sisin olemus on buddhaluonto (taitava motivaatio).

2.   Hyvä keskellä on mieliala, tieto siitä, että kaikki on tyhjää, illuusiota tai unta. Siina suhtaudumme kaikkeen takertumattomasti, käsitteistä ja viitteistä vapaasti (mihinkään tarttumaton suhtautuminen).

3.   Hyvä lopussa taas on se, miten omistamme kaiken meditaatiosta koituvan hyödyn muille.

Istumisiin!


Lue edelliset osat:
Elämästä ja kuolemasta – 1. Johdanto
Elämästä ja kuolemasta – 2. Kuoleman peilissä
Elämästä ja kuolemasta – 3. Arvaamaton on kuoleman hetki
Elämästä ja kuolemasta – 4. Tänään on hyvä päivä kuolla
Elämästä ja kuolemasta – 5. Toivo tyhjyydestä


Ei kommentteja: