Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Elämästä ja kuolemasta – 6. Muuttumaton on mielen luonto

15.11.2011

Elämästä ja kuolemasta – 6. Muuttumaton on mielen luontoElämä ja kuolema ovat mielessä, eivätkä missään muualla kuin mielessä. Mieli on kaiken kokemuksen perusta, onnellisuuden ja kärsimyksen luoja. Syvimmät pelot, kuten tilapäisyyden pelko ovat lohikäärmeitä. Jatketaan tutustumista Tiibetiläiseen kirjaan elämästä ja kuolemasta.


Kun kohtaa pelkonsa, pystyy etsimään totuutta ja sitä mikä on muuttumatonta. On olemassa jokin, joka on muutoksen ja kuoleman takana. Silloin pysyvyyteen tarrautuminen, halut ja harhailevat ajatukset alkavat pudota pois. Alamme nähdä mahdollisuuden tyyneen läsnäoloon, mielen kuolemattomaan ja loputtomaan luontoon.

Rays by Wolfgang Staudt, on Flickr

.:Mielen luonto:.

Kirjoittajan opettaja oli yllättänyt hänet hyvin nuorena, jo 9-vuotiaana opetustilanteessa kysymyksellä: ”Mikä mieli on?” – Kysymystä säesti tiukka tuijotus syvälle silmiin. Kirjoittaja yllättyi, mieli mureni ja mitään ei jäänyt jäljelle. Ei nimiä, ei ajatuksia, ei koko mieltä. Tilanteessa puhdas shokki paljasti silkan välittömän nykyhetken, puhtaan tiedon vailla mitään takertumista. Hetki säteili myötätunnon lämpöä.

Tällaisen mielen esittelyn voi suorittaa vain sellainen, joka itse täydellisesti sen ymmärtää. Oppilaan on oltava avoin, laajakatseinen ja vastaanottavainen. Tämä luo opettajan ja oppilaan välille kiitollisuuden, ihmetyksen ja kunnioituksen ilmapiirin.


Mielellä on kaksi puolta.

1.   Toinen mielen puolista on erottelukykyinen sem, joka pystyy olemaan yhteydessä mihin tahansa havaintoon. Se on ajatteleva mieli.

2.   Toinen puoli rigpa, on mielen varsinainen luonto, joka on muuttumaton, mutta piilossa oleva. Se on alkuperäinen, puhdas ja säteilevä tietoisuus, tieto tiedosta. ”Se on yksinkertaisesti oma virheetön, läsnäoleva tietoisuutesi, tajuava ja tyhjä, alaston ja hereillä.”


Sanat eivät sitä pysty kuvaamaan
esimerkit eivät siihen pysty viittaamaan
samsara ei sitä pahenna
nirvana ei sitä paranna
se ei ole koskaan syntynyt
se ei ole koskaan lakannut
se ei ole koskaan vapautunut
se ei ole koskaan harhautunut
se ei ole koskaan ollut olemassa
se ei ole koskaan ollut olematta olemassa
sillä ei ole mitään rajoja
se ei asetu mihinkään kategoriaan.
                                                -      Dudjom Rinpoche

Mielen luonnosta ei ole tarjolla yleisinformaatiota, se ei ole tv:stä tuttu. Meidät on kasvatettu uskomaan, että mikään sellainen ei ole todellista, mitä ei voi havaita. Jokin hieno sävellys, luontoelämys tai arkinen onni voi välähdyksenomaisesti paljastaa meille mielen luonnon. Sellaisia kirkkauden, syvän rauhan ja onnen hetkiä tulee jokaiselle ja oudosti ne viipyvät kanssamme. Kulttuurimme ei kuitenkaan kehota meitä tutkimaan, vaan unohtamaan nämä kokemukset, sen, mitä todella olemme.


Lue lisää:
Elämästä ja kuolemasta – 1. Johdanto
Elämästä ja kuolemasta – 2. Kuoleman peilissä
Elämästä ja kuolemasta – 3. Arvaamaton on kuoleman hetki
Elämästä ja kuolemasta – 4. Tänään on hyvä päivä kuolla
Ei kommentteja: