Flowsta puhutaan ja kaikki sitä tavoittelevat. Useammassa kuin yhdessä tietoisuustaitoja käsittelevässä kirjassa olen myös törmännyt käsitteeseen. Flow on tietoista läsnäoloa parhaimmillaan, tai tietoinen läsnäolo on flowta. Näin ollen flown kokemusmahdollisuuksia voisi siis tietoisuustaidoilla parantaa.
Koska lähes kaikilla on erilaisia kokemuksia flowhun pääsemisestä, ajattelin sen olevan hyvä aasinsilta tuoda tietoista läsnäoloa jälleen konkreettisemmaksi. Tämä kirjoitus on aloituskirjoitus aiheeseen. Sitten mukaan on lupautunut mm. eräitä kanssabloggaajia kirjoittamaan siitä, mitä kokemuksia flow heille on tuonut.
Flow-kokemus on tutkitusti lähellä mindfulness-käsitettä. Wikipedia ja mm. Seija Mauro määrittävät flown seuraavasti:
Flow (myös optimaalinen kokemus ja virtauskokemus) on tila, jossa ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa itsen tavoitteiden kanssa. Flow'ssa vaivatta virtaava psyykkinen energia käytetään ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseen.
Flow-kokemuksessa ihminen paneutuu usein ajan tajun hävittäen koko kapasiteetillaan (ajatukset, tunteet ja kaikki aistit) keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Flow lisää psyyken sisäistä vahvuutta ja kompleksisuutta ihmisen saadessa todellisuuskuvansa järjestykseen ja hallintaan. Optimaalinen flow-kokemus syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat käsillä olevaa haastetta ja hän on kiinnostuneesti paneutunut ko. aktiviteettiin.
On todettu ihmisten olevan onnellisimmillaan juuri tällaisina hetkinä elämässään. Ihminen tuntee, että hän on ehjästi ja kokonaan oma itsensä ja synnyttää samalla toiminnallaan lisää järjestystä tietoisuuteensa.
Csíkszentmihályi kuvaa kahdeksan osatekijää, joita flow-kokemukseen voi liittyä:
¶ Tehtävällä on selvät päämäärät.
¶ Yksilön keskittyminen on täydellistä.
¶ Oman minän arviointi vähenee.
¶ Ajantaju katoaa.
¶ Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta.
¶ Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa (tehtävä ei ole liian helppo eikä liian vaikea).
¶ Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta.
¶ Tehtävä on itsessään palkitseva.
Lisäksi flow-kokemus vaatii häiriöttömän ympäristön. Flow-tilaan ei pääse helposti ja nopeasti. Esimerkiksi urheilutilanteissa flow-tilan saavutus on haastavaa ja ei onnistu läheskään aina, sillä häiriötekijöitä on paljon.
go with the flow by notsogoodphotography, on Flickr |
Kilpa-aerobikkaaja Rita Niemi kuvaa omaa Flow kokemustaan Fit-lehdessä 3/2011 mielestäni osuvasti seuraavasti:
Flow-elämys syntyy, kun elää täysillä tässä hetkessä ja keskittyy vain olennaiseen.
Olen vahva. Olen tässä ja nyt. Tässä hetkessä, tällä sekunnilla. Keskittymiseni on maksimissaan. Tiedostan ympärilläni olevat ihmiset, äänet ja esineet, mutta ne eivät ole olennaisia. Vain kilpailusuoritukseni on olennainen. Siinä on haastetta ja tempoa, kaikki kykyni ovat tasapainossa sen suhteen. Luotan itseeni ja olen fyysisesti rentoutunut, vaikka kehoni kulkee äärirajoillaan. Annan vain mennä.
Loppuojennuksen aikana kuulen aplodit ja hurraukset. Näen hymyileviä kasvoja. Kävelen pois hurmoksessa, seuranani suunnaton hyvän olon tunne.
PARHAIMMILLAAN kilpailusuoritukseni kohoaa tällaisiin atmosfääreihin, joita kutsutaan flow-ilmiöksi. Tunne vie mennessään, ja hetken olen kaiken pahan, vääryyden, epäonnen ja pelon yläpuolella. Aina niin ei kuitenkaan käy, syystä tai toisesta. Mutta kun osuu, myös uppoaa ja lujaa.
Omista flow-kokemuksistani olen kirjoittanut kahdesti. Yllättäen molemmat liittyvät (sisä)pyöräilyyn:
Go with the flow sarja tulee siis jatkumaan. Jaa ihmeessä oma flowsi kommenttilaatikossa tai jos haluat mukaan kirjoittamaan sarjaa, laita sähköpostilla tarinasi. Pysykää kanavalla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti