Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen taito, osa 9. Ajatusten vapauttaminen

13.6.2011

Mielen taito, osa 9. Ajatusten vapauttaminen

Mielen taidoista toiseksi viimeinen on ajatusten vapauttaminen.

Ajatuksilla on suuri valta tunteisiin, siksi on hyvä soveltaa tietoisuustaitoja myös siihen mitä sanomme itsellemme ajatuksiemme muodossa. Ei ole saman tekevää millaisella tiedolla ruokimme mieltämme ja mitä ajatuksia lähdemme seuraamaan.

Ajatuksillamme luomme maailman.
-          Buddha

Meidän tulee tehdä tietoinen päätös irrottautua ajatuksistamme eli olla ruokkimatta niitä ajatuksia, jotka ovat meille haitallisia. Sitä kirjoittaja kutsuu ajatusten vapauttamiseksi.

I Can Be Changed By What Happens To Me... by Βethan, on Flickr

Ensimmäinen askel ajatusten vapauttamiseksi on oppia katsomaan tarkkaan, mitä sillä hetkellä tapahtuu kun menetämme tunteidemme hallinnan. Voidaksemme katsoa tilannetta tarkemmin, meidän on rauhoitettava tietotulva sisällämme säätelemällä tunteitamme.

Oma tapamme tulkita tilanteita ei ole yleinen totuus. Usein miten oma totuutemme sisältää sen kohteen arvottamisen. Voimme suhtautua kaikkiin ajatuksiimme levollisesti, koska ne eivät voi tuhota meitä, eivätkä pakottaa meitä tekemään mitään. Yksi tapa tyynnyttää kiihtyneitä ajatuksia on rakentaa niille vastineita, ikään kuin vaihtoehtoisia näkökulmia. Tämä tasapainottaa vääristynyttä ajattelua. Toinen keino on hyväksyä kaikki ajatukset, päästää ne virtaamaan vapaasti pois. Tällä tavoin niihin saa etäisyyttä.

Oman totuuden, eli omien ajatusten julki tuominen johtaa joskus voimakkaisiin tunteisiin ja ristiriitoihin ympäristön kanssa. Joskus oikeassa olemisesta tulee tärkeämpää kuin asioiden sujumisesta. Silloin olemme taas palanneet arvosteluun, sen huomaa siitä, että arvottavat ilmaisut sisältävät ehdottomia vaatimuksia, sanojen ”on pakko, ehdottomasti, pitäisi” jne. muodossa.

Ajatukset voi ottaa vastaan tyynesti, levollisesti ja kiinnostuneella asenteella. Sitten voi todeta, että ne ovat vain ajatuksia, eivät lopullisia totuuksia. Ja vapauttaa ne.


Lue muut Mielen taidot:

Lue lisää ajatuksista:

Ei kommentteja: