Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Ajatusten tutkimista

9.1.2011

Ajatusten tutkimista

Löysin vuonna 1997 kirjoittamani muistiinpanot kirjasta Meditation, pure and simple, kirjoittajana on Ian Gowler. Kirjaa näyttää saavan vain amazon.comista, olen sen lainannut joskus Melbournessa asuessani paikallisesta kirjastosta. Olin kirjoittanut pitkän pätkän progressive muscle relaxation exercisesta. Se ei ole mielestäni niin mielenkiintoinen tekniikka. Joskus sitä voisi kokeilla vaihtelun vuoksi miltä se tuntuu. Ongelma on vain, että eihän kukaan tällaisia ulkoa muista.
Esimerkkejä:
Lessons4living sivulla on audiopätkä

Mielenkiintoisempi kohta muistiinpanoista ovat ajatusten tutkimisharjoitukset joita on yhteensä kahdeksan erilaista. Tämä näyttää siltä, että olen ollut jo aika kauan sitten kiinnostunut istumisharjoituksessa tehtävästä ajatusten tarkkailusta, joka on osa tietoisuustaitoja! Mielestäni näitä voi harjoitella aina yksi kerrallaan. Yksi kohta on helppo pitää mielessä harjoituksen aikana. Ei niin, että tekisi kaikki putkeen. Harjoitukset vaikeutuvat huomattavasti loppua kohden. Tässä harjoitukset:

0.       Kaikkia harjoituksia edeltävä aloitus: Ota oma istumisasentosi, sulje silmäsi ja rentoudu lyhyesti omalla tavallasi.
Zen by melolou, on Flickr
1.       Nyt huomaa mitä ajattelet. Mitä ajatuksia tulee mieleen tällä hetkellä. Tee näin pari minuuttia ja avaa sitten silmäsi.

2.       Nyt huomioi edelleen mitä ajattelet, mutta kiinnitä huomiosi myös siihen ovatko ajatukset kuvia, sanoja vai tunteita? Esimerkiksi voit ajatella sitä mitä teet tänään myöhemmin. Millaisena sen näet?

Untitled by melolou, on Flickr

3.       Nyt kiinnitä huomio siihen kuinka joku ajatus on kuin yksikkö. Sillä on alku, tarkoitus ja loppu. Jokainen ajatus on erillinen yksikkö. Ne ovat videoita, lauseita tai tunnelatauksia. Kiinnitä huomio siihen kuinka huomaat ajatuksesi ja huomioi kuinka ne ovat erillisiä yksiköitä.

4.       Nyt keskity olemaan ajattelematta mitään, ja kun ajatuksia kuitenkin tulee mieleen, anna niiden mennä kun ne ovat valmiita. Huomaa kuinka ajatuksilla on alku ja loppu. Nyt huomaa, että joka ajatuksella on loppu ja kuinka siinä on väli ennen seuraavaa ajatusta. Anna ajatusten tulla ja mennä kun ne ovat valmiita. Kiinnitä huomio siihen mihin ajatus loppuu ja siihen väliin ennen seuraavaa ajatusta. Siirrä lopuksi huomio ajatuksista ”väliin”. Anna ajatusten mennä ja keskity ”väliin”.

5.       Nyt keskity yhä enemmän ”väleihin”. Siellä on selvä hiljaisuus. Se on hiljaisuus joka on ajatusten taustalla tai jonka yli ajatukset kulkevat. Sen voi ajatella olevan taivas ja ajatusten pilviä, jotka tuleva ja menevät taivaan yli. Siirrä lopuksi huomio pilvistä taivaaseen. Keskity tähän hiljaisuuteen.


   6. Keskity nyt ”väleihin”, ne ovat hiljaisuus, ajatusten tausta, ajatukset kulkevat sen yli. Etsi nyt missä hiljaisuus on, missä se sijaitsee. Ehkä se on kangas edessäsi – ajatukset kulkevat kankaan yli. Ehkä hiljaisuudella on toinen muoto, paikka. Etsi se. Missä sinun hiljaisuutesi on.

   Huom! Harjoitus muuttuu tästä eteenpäin!
   7. Nyt rentouduttuasi, huomioi kätesi. Ne ovat kaukana sinusta. Keskipisteesi on jossain muualla. Siellä on havainnoiva itse, puolueeton havainnoija. Nyt kiinnitä huomiosi siihen missä keskipisteesi on. Mihin sinä olet sijoittunut. Miltä se tuntuu? Missä on keskipisteesi?


8.       Nyt keskity etsimään yhtä aikaa, missä on hiljaisuus ja missä on keskipisteesi. Nyt yhdistä ne. Vedä hiljaisuus keskipisteeseesi tai anna keskipisteesi liueta hiljaisuuteen. Tai anna itsesi mennä hiljaisuuteen, anna mennä, yhdisty siihen, liukene. Lepää tässä tilassa.

Kokeile!

Ei kommentteja: