Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää, osa 3

3.1.2011

Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää, osa 3

Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää kirjan esittelyn ensimmäinen osa löytyy täältä ja toinen täältä . Tässä kolmas ja viimeinen osa.

Tietoinen läsnäolo
Tietoisuus ja tietoinen läsnäolo nähdään kirjassa siis hyväksymis- ja omistautumisterapian osana. Se nähdään menetelmänä tarkastella omia kokemuksia ja ajatuksia. Kirja toteaa, että tietoista läsnäoloa tulee harjoitella ahkerasti ja säännöllisesti pidemmän aikaa ja soveltaa harjoituksia eri elämän alueilla. Harjoituksista täytyy tulla rutiinia, piti siitä tai ei. Kyse on kuitenkin vain oman mielen mielipiteestä, jonka vallasta yritämme kirjan avulla vapautua. Joitain ohjeita:
·         Kirja suosittelee varaamaan joka päivä 15-30 minuuttia harjoitteluun.
·         Tarkoitus ei ole rentoutua, vaan vain tarkkailla mitä omassa itsessä tapahtuu.
·         Pysyvä harjoittelupaikka on tärkeä löytää itselle. Sen rauhallisuus ei ole niin tärkeää.
·         Huonovointisuus harjoittelun aikana tulisi nähdä mahdollisuutena oppimiseen sen hallintaan
Tietoinen läsnäolo on vaikeasti saavutettavissa koska se on tarkoituksellista ja sen vuoksi se johtaa arviointeihin. Huomioitavaa on että tietoisen läsnäolon tarkoitus on oppia heikentämään arviointien vaikutusta.
Logos - A5 by h.koppdelaney, on Flickr
I carry my burden...
Kirjassa on ohjeita seuraavanlaisiin Tietoisen läsnäolon harjoituksiin:
·         Ole siinä missä olet: kehon tarkkailu
·         Hiljainen kävely
·         Tunteiden, ajatusten, tuntemusten, arviointien, halujen ja muistojen nimeäminen arjen askareiden lomassa
·         Tietoinen syöminen
·         Teen juominen
·         Klassisen musiikin kuunteleminen niin että erottaa sieltä eri soittimet ja sinfonian eri osat
·         Tietoisuuden jakaminen, esim. pysy tietoisena jalastasi koko ajan lukiessasi tätä
·         Meditointi, erityisesti Zazen, vain istuminen

Halukkuus
Halukkuuden lisäämisellä pyritään lisäämään joustavuutta. Kun olet läsnä tässä hetkessä, ilman että teet arviointeja tai ilman että yrität työntää pois kokemuksiasi, sinulla on huomattavasti enemmän vapautta tehdä haluamiasi tekoja. Jos otat kaiken vastaan, yrittämättä hallita niitä, olet vapaa kontrollista ja sen sivuvaikutuksista. Samalla liikkumatilasi lisääntyy. Halukkuus ei ole ”yrittämistä” vaan aktiivisuutta, siinä ei ole kyse uskomisesta, että pystyy johonkin. Se ei myöskään voi olla itsepetosta, eikä pakotettua. Jos sinulla on haaste tai ongelma, mikä estää sinua hyppäämästä? Halukkuutesi.

Arvot
Omat arvot määräävät elämän suunnan. Ne ovat valittuja elämän suuntia. Arvot eivät koskaan tule valmiiksi, ne antavat suuntaa kaikelle elämässä, kaikissa valintatilanteissa. Arvot ovat valintoja.

Kirja auttaa määrittelemään omat arvot. Siinä on mukana mm. oman hautajaispuheen kirjoittamisharjoitus. Kirja listaa eri elämänalueita joilla arvoja voidaan tarkastella ja listaa kysymyksiä arvojen määrittämisen tueksi. Kirjassa neuvotaan miten arvonsa voi järjestää ja miten niitä voi testata.

Kirja päättyy siihen miten omistautua arvoilleen, eli millaista elämää juuri sinä eläisit jos todellakin vapautuisit mielesi vallasta ja alkaisit elää?
At the Feet of an Ancient Master by premasagar, on Flickr

Ei kommentteja: