Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mindfulnessia ja vähän muutakin mediassa

17.1.2011

Mindfulnessia ja vähän muutakin mediassa

Kirjoitin aiemmin kuulleeni radiosta kuinka NRJ:n toimittaja Tuija ja aamupoika Anssi ovat käyneet kokeilemassa mindfulnessia. Tuosta linkistä voi käydä katsomassa videon, koska blogger ei tue kuin YouTube videoiden liittämistä blogiin.
Tuijaa ja Anssia opastaa Sami Mäntyaho, joka (lyhyen googlaamisen perusteella) on psykosomatiikkaan erikoistunut fysioterapeutti, taijin euroopanmestari ja Helsinki Zen Centerin sangha-johtaja. Hän pitää Mindfulness ja Zen perehdytyksiä lähinnä työyhteisöille vanhassa liikuntamekassani Tapanilan Erällä.

Sami kertoo toimittajille Mindfulnessin olevan mielen tuomista tähän hetkeen, kehoon ja itseen. Siihen liittyvät niin ajatukset kuin fyysinen hyvinvointikin. Toimittajat tunnistavat hyvin sen kuinka vähän moni, he itse mukaan lukien, tiedostavat omasta elämästään. Sami sanoo, että Mindfulness on vain yksi puoli mielestä ja korostaa rentoutumista vastapainona kiireelle. Videossa on pariharjoitus, jossa on hieman koomisia piirteitä, kiitos toimittajien. Lisäksi siinä tehdään viha- ja karjuntaharjoitusta joiden pointtia ei selitetä. Ainakin pariharjoitusta on soitettu radiossa jo useita kertoja ja se saa varmaan jonkin verran huomiota erottisviritteisellä komiikallaan.


Mökkilaituri, rauhan tyyssija

Videossa ei ole koko juttua, radiossa oli vähän pidempi juttu. Sitä saatetaan jossain vaiheessa soittaa uusintana, en netistä sitä kuitenkaan löytänyt. Mielenkiintoisia asioita mitä pidemmästä jutusta jäi mieleen oli ainakin Samin vertaus mökkilaiturista. Siellä meillä kaikilla on rauha. Ainakin yksi samassa taloudessa kanssani asuva on tehnyt itselleen näytön säästäjäksi mökkilaiturisimulaattorin, joka näyttää videona veden liplatusta laituriin ja ympäröivää maisemaa. Rauha on luonnollinen tila, joka on kaikissa meissä. Se on sisäinen tila, joka vain usein peittyy kaiken kiireen ja säädön alle. Toimittajat ovat tyytyväisiä kun saavat synninpäästön. Ei kiire ja häsellys ole niin pahasta kunhan välillä muistaa palata itseensä ja tietoiseen läsnäoloon, rentoutua ja päästää irti.

Ohjaajan mukaan mindfulnessista saatavat hyödyt arjessa ovat rentoutuminen, rauha ja itsetuntemus. Harjoittelun avulla on mahdollista saada kontakti itseen, jolloin tunnistaa paremmin tunnetilat, kuten jännityksen tai vaikka fysiologiset tarpeet kuten janon ja nälän. Moni unohtaa itsensä ja mindfulnessin avulla voi tutkia itseään ja tarpeitaan.

Sami teettää toimittajilla lyhyen istumisharjoituksen, jossa mieli käännetään sisään päin ja tunnustellaan millainen ihminen tässä on? Mitä ajatuksia heillä on? Mitä ääniä ympäristöstä kuuluu? Miltä tuoli tuntuu jolla istutaan? Kun harjoitus päättyy hän pyytää toimittajia kirjoittamaan kolme mieleen tullutta adjektiivia. Tuijan adjektiivit ovat sekava, innostunut ja tunnusteleva. Anssi kirjoittaa rauhallinen, sekava ja pysähtynyt. Molemmat tunnistivat jo lyhyessä harjoituksessa ajatusten ajattelemisen vaikeuden ja sen miten ajattelu häiriintyy kun alkaa ajatella ajattelua. Ohjaaja lupaa, että kun vähän harjoittelee sisään katsomista, oppii kuvaamaan ulkoisia tuntemuksiaan ja tunnistamaan tunnetilojaan.
* * *
Nämä videot ovat nyt selkeästi suosittu tapa viestiä. Helppoa, kätevää ja kaikki viestinnän keinot yhdistävää. Olen jo ihan koukussa seuraamaan Viidakkomiehen ja Pessin kaksintaistelua – kilpailevat huippukuntoon treenatessaan toisiaan vastaan.

Löysin myös tosi hyvän ja mukavatunnelmaisen videon jossa NRJ:n toimittajia Mindfulnessiin perehdyttänyt Sami Mäntyaho puhuu Zenistä. Ole hyvä!

Ei kommentteja: