Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuuden viljelemistä joka hetkessä

4.1.2011

Tietoisuuden viljelemistä joka hetkessä

Päivän piristeeksi sanoja Thich Nhat Hahnin kirjasta Peace is every step.

Kerran kun Thay tuli kotiin kävelyltä vuorilla, hän huomasi tuulen puhaltaneen kaikki kodin ikkunat ja ovet sepposen selälleen vaikka hän oli ne lähtiessään sulkenut tiukasti. Kylmyys oli tunkenut joka paikkaan ja kaikki paperit olivat lattialla hujan hajan. Hän siivosi sotkun ja sulki kaikki luukut. Sytytettyään tulen takkaan, ihana lämpö levisi kaikkialle kotiin takaisin.

Tietoisena tulta tuijottaa

Joskus väkijoukossa tunnemme itsemme väsyneiksi, olemme kylmissämme ja yksinäisiä. Tulee halu käpertyä itseensä ja saada lämpö takaisin kuten Thay teki palattuaan kotiin. Hän sanoo, että aistimme ovat ikkunat maailmaan. Joskus ne ovat niin avoinna että tuuli puhaltaa kaiken läpi ja suistaa meidät pois omasta itsestämme. Jotkut jättävät ikkunat auki koko ajan, niin että maailman äänet saavat koko ajan tulla ja altistaa mielemme. Huomaatko katsovasi ikävää ohjelmaa TV:stä pystymättä lopettamaan? Mikset lopeta itsesi kiduttamista? Etkö haluaisikin sulkea kaikki luukut? Pelkäätkö kohdata itsesi, tyhjyyden ja yksinäisyyden kun kohtaat itsesi?

Olemme mitä havaitsemme, vaikka se huono TV ohjelma. Jos ohjelmassa on vihaa, tulemme vihaisiksi. Samoin taas, jos katsomme lumen peittämiä vuoria, olemme se vuori. Voimme tehdä mitä itse haluamme. Kyse on valinnasta. Suurin osa TV ohjelmista tuotetaan, koska ihmiset haluavat jännitystä ja surua elämäänsä. TV on helppo laittaa päälle, jotta joku muu ohjaisi meitä, ja lopulta tuhoaisi meidät. Seuraamme, mitä ikinä sieltä sattuu tulemaan.

Tämä ei päde vain televisioon vaan kaikkiin houkutuksiin ympärillämme. Kaikkien tulisi ottaa vastuu omasta kohtalostaan ja rauhallisuudestaan. Suljetaan siis kaikki luukut ja avataan ne vain tietoisesti, yksi kerrallaan katsoaksemme yhtä ihmettä aina sillä kerralla.

Tästä ärsykkeiden tulvasta on päästävä pois, etenkin jos on mielensä hallinnassa vasta aloittelija. Siksi usein mennäänkin vuorille tai metsään kun aloitetaan meditaatio. Yhtä kaikki, vaikka emme pääsisi elämän hälinästä pois, voimme valita ympäristömme huolella, jotta voimme vaalia tietoisuuttamme joka hetkessä.
Majestic Mount Fuji by magnusvk, on Flickr

Ei kommentteja: