Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 12. Harjoituksen tärkeys

22.1.2012

Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 12. Harjoituksen tärkeys
Jokapäiväiset ilonaiheet: vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo kirjassa annetaan konkretiaa siihen miten vanhemmuus ja harjoittaminen eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä asioita. Tietoinen vanhemmuus on parasta ymmärtää harjoitukseksi, järjestykseksi, ei pelkästään filosofiaksi tai hyväksi ideaksi. ”Harjoitus” tarkoittaa tässä eheyden ilmentämistä juuri nyt autopilotilla elämisen sijaan.


Suurinta taidetta on päivän laatuun vaikuttaminen.
                  - Henry Thoreau, Elämää metsässäHavahtuminen läsnäoloon voi saada jokaisen muuttamaan kurssiaan, herättämään heidät omalle kyvylleen ”vaikuttaa päivän laatuun” tarkoituksellisesti, kuten Thoreau asia ilmaisee. Meidän on harjoiteltava nykyhetkessä elämisen opettelua. Meidän on harjoiteltava ehein silmin katsomista.

.:Ole paikalla:.
Jos otat vauvan syliisi tietoisesti, se on harjoitusta. Siinä on kysekokonaisvaltaisesta paikalla olemisesta. Entä mitä ”kokonaisvaltainen paikalla oleminen” tarkoittaa? Se tarkoittaa sen tietämistä, että kun nostat vauvan syliisi, tiedät nostavasi vauvan syliisi. Se tarkoittaa tunteen, hajun, syleilemisen, hengittämisen ja muun tapahtuvan kanssa kosketuksissa olemista ja sen kaiken säilyttämistä tietoisuudessa tehdessäsi, mitä vaistosi, vauvasi ja hetki kertovat sinun tarvitsevan tehdä. Olipa se ruokkimista, vaipan vaihtoa, pukemista, laulamista tai jotain muuta. Tämä jokin muu voi sisältää ei-minkään. Voi olla, että ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin olla niin läsnä kuin tuolla hetkellä on mahdollista.

Harjoitus siis yksinkertaisesti tarkoittaa täysin läsnä olemisen tarkoituksellista muistamista, tulipa eteen mitä tahansa, jotta automaattiohjaus tai mekaaninen toiminta ei lähtisi käyntiin. Kun nostat vauvan syliisi, olet siinä nostamassa vauvaa. Kun syleilet lastasi, olet siinä syleilemässä lastasi. Mielesi ei ole jossain muualla, ja jos on, olet tietoinen myös siitä, jotta voit tuoda sen takaisin. Se on yksinkertaista, mutta se ei ole helppoa, sillä mielemme harhailee muualle niin äkkiä.

Joey Terrified by Abby's Psychopathic Driving by marktrash, on Flickr

.:Elämä jalostuu:.
On monia, monia tapoja harjoittaa. Elämässä tai vanhemmuudessa ei ole aluetta, joka ei voisi muodostua harjoitukseksi tuomalla se tarkoituksellisesti tietoisuuteen ja säilyttämällä se tietoisuudessa sen avautuessa. Mitä enemmän suostumme olemaan tarkkaavaisia, sitä lujemmalla maaperällä olemme hyväksyvässä tietoisessa läsnäolossa ja tietoisessa vanhemmuudessa.

Tällä tavoin joka päivän laatuun vaikuttamisesta tulee todella taidetta, kuten Thoreau mainitsi. Se on tietoisen elämän taidetta, maailmassa elämisen ja olemisen loputonta jalostamista, loputonta itsemme sallimista olla jokaisen päivän meille tarjoaman jalostamia.


Ei kommentteja: