Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 15. Tarkkanäköisyys vastaan arvostelu

30.1.2012

Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 15. Tarkkanäköisyys vastaan arvostelu

Jokapäiväiset ilonaiheet: vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo kirja laittaa ymmärtämään miten tuodessamme tietoista läsnäoloa vanhemmuuteemme huomaamme, kuinka paljon meillä on tapana arvostella omia lapsiamme ja itseämme vanhempina.Läsnäolon kehittämisessä ja tietoisessa vanhemmuudessa vaaditaan tarkkanäköisyyttä, kykyä katsoa asioiden sisimpään ja huomata niiden erot terävästi ja kirkkaasti. Tarkkanäköisyys on kykyä nähdä tämä ja tuo pikemmin kuin tämä tai tuo.

.:Hyväksyntä:.

Vain olemalla hyväksyviä me voimme ymmärtää ja tuntea mitä todella on tapahtumassa pinnallisten ilmiasujen, omien rajoittuneiden mielipiteidemme, mieltymyksiemme, uskomustemme, pelkojemme ja tutkimattomien, joskus tiedostamattomien ennakkoluulojemme takana. Opimme tunnistamaan kaipuumme asioiden olemisesta tietyllä tavalla.

Hyväksyminen tarkoittaa, että olemme tietoisia mielemme puolista, jotka arvostelevat jatkuvasti, ja että tarkoituksella viivytämme arvostelua ja tuomme mielemme takaisin havainnoimaan eroja hetki hetkeltä.

.:Arvosteleminen:.

Tarkkanäköinen tietoisuus kykenee pitämään mielessä jopa oman taipumuksensa arvosteluun ja tunnistaa sen siksi, mitä se on. Voimme havainnoida tätä mieleen juurtunutta tapaa tietyllä myötätunnolla ja välttää tuomitsemasta itseämme siitä, että olemme liian tuomitsevia. Se vapauttaa meidät toimimaan viisaammin lastemme kanssa ja estää meitä jumiutumasta omiin mieltymyksiimme.

Arvosteleminen lisää lapsen pelkoja, nostaa esteitä tämän tielle ja rajoittaa tätä tarpeettomasti. Jos vanhempi pystyy arvioimaan käytöstään ja ajattelutapaansa tarkkanäköisesti, hän saattaa muuttaa joitakin pelkoon perustuvia yllykkeitään ja olla vapaampi ja vähemmän rajoittunut.

Vanhempi saattaa huomata, että hänellä on enemmän vaihtoehtoja kuin hän hetkeä aiemmin luuli, ja löytää paremman tasapainon pelkonsa (johon liittyy tärkeää huolta lapsen hyvinvoinnista) ja lapsen itsenäisyyden tarpeen välillä ja antaa lapsen uteliaisuudelle ja seikkailunhalulle enemmän liikkumavaraa.

Happy Girl Riding on Rainbows Tricycle by Pink Sherbet Photography, on Flickr


.:Ohimenevää harhaa:.

Jos tunnet tehneesi vanhemmuudessasi paljon kaduttavia asioita, on myös tärkeää pystyä näkemään ne asiat, jotka olet tehnyt hyvin ja päinvastoin. Jäykkä ja mustavalkoinen joko tai näkemys on poikkeuksetta väärä – se vain pahentaa harhakuvitelmia ja ristiriitoja.

Tarkkanäköisyyteen kuuluu sen ymmärtäminen, että vaikka yritämme nähdä lapsemme sellaisina kuin he ovat, emme myöskään voi tietää täysin, millaisia he ovat tai mihin elämä heidät tulee viemään. Voimme vain rakastaa heitä, hyväksyä heidät ja kunnioittaa heidän olemuksensa mysteeriä.


Viimeisimmät osat:
Ei kommentteja: