Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kuole mielessäsi

3.3.2012

Kuole mielessäsi

Kauniina päivänä voi puhua pimeistäkin asioista. Referoin jokin aika sitten Tiibetiläisen kirjan elämästä ja kuolemasta. Sen ajatukset tulivat mieleeni viime viikon Minun elämäni sarjakuvasta.

Lähde: Hs
Oletko todella ymmärtänyt tilapäisyyden totuuden? Tilapäisyys muistuttaa luopumisen pakosta. Joskus luopuminen tuntuu kuolemalta. Siitä mielestäni vanha herra puhuu sarjakuvassa.

Muistatko joka hetki, että sinä kuolet, kaikki kuolee? Tänään on hyvä päivä kuolla. Kuoleman läheisyyden ymmärtäminen on avain heräämiseen ja se luo uuden suhtautumistavan elämään. Tällöin kuolemanpelko vähenee, kuolemasta tulee hyväksyttävä, toisten auttamishalu lisääntyy, rakkauden merkitys korostuu ja aineellisen hyvinvoinnin merkitys vähenee. Tämä ajattelutapa on siksi elämänlaatua parantava.

Elämä ja kuolema tulisi siksi ottaa vakavasti, eli elämällä tulisi olla merkitys ja tarkoitus. Kaikkea tulisi buddhalaisen kurinalaisuuden mukaan tehdä sopivasti tai oikein. Se vaatii usein nykyelämän yksinkertaistamista, koska mielenrauha syntyy kohtuudesta kaikessa elämässä. Silloin saa aikaa harjoittamiseen ja oikean tiedon tavoittamiseen. Kirjassa sanotaan, että kaikki mitä olemme tehneet elämällämme, on tehnyt meistä sen mikä olemme kuollessamme.

Jos haluaa kuolla hyvin, on opittava elämään hyvin. Jos toivomme rauhallista kuolemaa, meidän on kehitettävä rauhaa omassa mielessämme ja tavassamme elää.
~Dalai Lama



Lupaan, että lähiaikoina blogini aihepiiri siirtyy iloisempiin ja valoisempiin aiheisiin. Vanhemmuuspaatos myös taitaa vähetä.

Ei kommentteja: