Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Onnellinen nyt: 8. Ennen kun toimit

23.3.2012

Onnellinen nyt: 8. Ennen kun toimit


 
Onnellinen nyt kirjan ajatusten käsittely jatkuu. Kuten monesti on todettu ajatusten ja toiminnan välissä on tilaa. Sitä voi kasvattaa harjoittamalla. Tässä kirjoituksessa on muutama sana siitä miten voit hallita kaikkia saamiasi impulsseja ennen kuin toimit niiden perusteella.

Impulsiivinen toiminta tuottaa positiivisia seuraamuksia nykyhetkeen, mutta usein miten myös negatiivisia seuraamuksia tulevaisuuteen jonkin muun asian kustannuksella. Omien impulssien vaimentaminen vaatii tietoisuutta nykyhetken valintojen seurauksista sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä. Siis, se vaati sitä, että ei eletä sillä autopilotilla siellä ruudun toisella puolella.

Yksi keino hallita impulssejaan, on muistaa:
Stop! Hengitä, havainnoi ja päätä toimitko ja miten.

Taidon opettelu vaatii sitkeyttä, mutta yhdessä asiassa sen oppiminen tekee sen helpommaksi myös toisessa. Tietoisen läsnäolon avulla voi luoda välimatkaa impulssien ja toiminnan välille ja ryhtyä toimimaan tietoisesti sen sijaan, että vain ajaudut toimintaan. Toinen keino hallita impulsseja on kehittää vaihtoehtoista toimintaa, joko huvia tai hyötyä. Ja aina voi olla vain siellä missä on, tarkkailee ympäristöään kaikilla aisteillaan. Silloin ei voi ikävystyä: tarjolla on loputtomasti elämyksiä! Siis jos vain olet tarkkaavainen.

Trinity  meadow, Cambridge, UK by Danny., on Flickr

Kaikilla on kyky kontrolloida subjektiivista todellisuuttamme ja vaikuttaa huomiointiimme. Vähitellen oppii olemaan välittämättä itsestään ja puutteistaan; oppii suuntaamaan huomion ulkoiseen kohteeseen, maailman tilaan, tietoon ja ihmisiin. Aktiivisuudesta tulee lepoa kun on läsnä hetkessä, tekee yhden asian kerrallaan ja on siellä missä on.


 
Lue myös edelliset osat:
Onnellinen nyt: 1. Johdanto
Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?
Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla
Onnellinen nyt: 4. Harjoittamismuotojen yksityiskohdista
Onnellinen nyt: 5. Tunteiden kanssa elämisestä
Onnellinen nyt: 6. Tunteiden viljelystä
Onnellinen nyt: 7. Ajatusten viljelystä

Ei kommentteja: