Tunteet ankkuroituvat aivoihin ja jättävät niihin jälkiä. Usein koetuista tunteista voi tulla tapa. Tietoisen läsnäolon avulla voi tasapainottaa positiivisten ja negatiivisten ajatusten määrää. Mitä enemmän toimimme tunteen pohjalta, sitä voimakkaampana se palaa.
Tunteiden tunnistamisen lisäksi niiden kanssa voi oppia elämään olemalla ja elämällä tietoisena niistä. Tunteeseen jäädään hetkeksi, ja vasta kun se on mennyt ohi, tehdään päätös toimitaanko ja miten. Tunne eletään kaikkinensa. Jos puhut, se voi auttaa. Kuuntelijan on hyvä olla vain kuuntelija ja reagoimalla vain sanomalla: ”ymmärrän, tuo on tuskallista/ että olet surullinen, vihainen, peloissasi…”. Vasta pyynnöstä voi pohtia ratkaisua tai miettiä neuvoja.
Yksi vaihtoehto käsitellä tunteitakin on olla nykyhetkessä ja luottaa siihen, että asiat loksahtaa paikoilleen. Monessa tapauksessa muutokset etenee itsestään, eikä asioilla tarvitse rasittaa itseään. Hyväksyminen tässä tarkoittaa luopumista taistelusta ja kulkemista elämän virrassa.
Through the Wisteria at Sissinghurst by UGArdener, on Flickr |
.:Positiivisien tunteiden viljely:.
Onnekkaana itseään pitävät ihmiset ovat muita positiivisempia, sosiaalisempia, avoimempia mahdollisuuksille ja arvelevat asioiden menevät parhain päin. Näiden ominaisuuksien avulla he pystyvät verkostoitumaan, rakentamaan uraa, solmimaan suhteita ja huolehtimaan terveydestään. Tuuri onkin positiivista asennetta.
Tätä kykyä kokea positiivisia tunteita voi parantaa harjoittamalla tietoista läsnäoloa. Keinoiksi kirjassa neuvotaan:
© Sen miettimistä: Oletko onnellinen juuri nyt?
© Kolmen positiivisen asian kirjoittamista ylös joka päivä.
© Omien siunaustensa laskemista
© Yksinkertaisesti vain: nauramista
Lue myös edelliset osat:
Onnellinen nyt: 1. Johdanto Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?
Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla
Onnellinen nyt: 4. Harjoittamismuotojen yksityiskohdista
Onnellinen nyt: 5. Tunteiden kanssa elämisestä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti