Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla

11.3.2012

Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla

Kirjan Onnellinen nyt tässä kirjoituksessa pohditaan sitä miten kehon, tunteiden, ajatusten ja toiminnan välillä ei oikeastaan olekaan mitään eroa.


 
.:Nykyhetken havainnointi:.

Kehon kautta tulemme tietoisiksi tarpeistamme, kivusta ja nautinnosta, jos vain pysähdymme kuuntelemaan. Jotakin tapahtuu kehossa joka sekunti. Kehoa ja tunteita tulkitaan ajatusten avulla. Ajattelemalla käsitellään sanoja, kuvia ja muistoja, mutta emme voi ymmärtää maailmaa ajattelun kautta. Ajattelemalla voi työstää, erotella, muokata, mitata, valita, suunnitella, mutta ei ymmärtää todellisuutta. Ajatus palauttaa jotain aivoihin rekisteröitynyttä, jonkin todellisuuden rekonstruktion.

Toiminnan lähtökohtana on aina keho, tunteet ja ajatukset. Näistä muodostuu nykyhetki, ja ne muodostavat lähtökohdan kokemuksellemme maailmasta. On hyvä pysähtyä miettimään mikä sai tunteen aikaan? Lisäksi on hyvä muistaa huolehtia tapeistaan ja terveydestään joista keho kertoo.

little pieces by Philipp Hilpert, on Flickr

.:Opi tuntemaan kehosi:.

Kehon tuntemus tarkoittaa kirjoittajan mukaan sitä, että oppii tulkitsemaan sen signaaleja. Milloin keho tarvitsee ravintoa, unta, entä liikuntaa? Tässä voi olla taitavakin, mutta puutteellisesta kehon tuntemuksesta ei ole usein lainkaan tietoinen. Silloin ilmenee kipuja, päihteiden väärinkäyttöä tai uupumista.

Tarkkailemalla kehon signaaleja, voi ryhtyä valitsemaan tietoisesti, milloin niitä kannattaa noudattaa ja milloin ei. Myös kehoaan voi kuunnella liian tarkkaan ja ottaa kaikki tuntemuksensa liian vakavasti. Hyvä kehontuntemus saa aikaan sen, että huomaamme kehossa tapahtuvan liikehdintää koko ajan. Kehon, tunteiden, ajatusten ja toiminnan välillä ei oikeastaan olekaan mitään eroa.


Lue edelliset osat.
Onnellinen nyt: 1. Johdanto
Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?Ei kommentteja: