Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Onnellinen nyt: 9. Tavoitteita kohti

26.3.2012

Onnellinen nyt: 9. Tavoitteita kohti

Onnellinen nyt kirjassa puhutaan paljon tavoitteiden vaikutuksesta onneen. Pyrin itse välttämään monia tavoitteita, tavoittelemaan tavoittelemattomuutta. Tavoitteisiinkin voi hirttäytyä, mutta koen ne kyllä jossain määrin onnen lähteeksi, jos vain pystyn toimimaan niiden eteen. Toimitko tavoitteitasi kohti?Kirjoittaja uskoo tavoitteen olevan onnen edellytys. Sitä kohti toimiminen antaa elämälle suunnan ja merkityksen. Kohdistamme tavoitteiden avulla onnen tulevaisuuteen, mikä tekee toiminnasta merkityksellistä. Tavoite herättää positiivisia tunteita: motivaatiota, mielenkiintoa ja onnea. Ennen kaikkea tavoite saa toimimaan.

Saavutettu tavoite ei takaa yleensä pitkäaikaista tyydytystä, koska totumme nopeasti uuteen tilanteeseen ja palaamme sitä edeltävälle onnen tasolle. Onni ei piile tavoitteessa vaan sitä kohti tehtävässä matkassa, joka on siis ”vaivan arvoinen”.

Määrittelemällä tavoitteen ihminen uskoo voivansa voittamaan sen tiellä olevat esteet. Uskomalla itseen elämänhallinta, rauha ja turvallisuuden kokeminen lisääntyvät.

Hidden Beauty by Kuzeytac, on Flickr
.:Askeleet tavoitetta kohti:.

1.   Luo tavoitekuva – Tavoitteen on oltava sellainen, että sen saavuttamiseen voi itse vaikuttaa. Silloin tekee kaiken minkä voi tavoitteen toteutumiseksi. Tavoiteella on oltava aikaraja, tietty päivämäärä kannustaa ja auttaa hallitsemaan tavoitteen saavuttamista. Lisäksi on hyvä olla realistinen ja visualisoida tavoite kaikilla aisteilla ja kehossa. Joka päivä on syytä fiilistellä näitä tuntemuksia.

2.   Tee toimintasuunnitelma, jossa on osatavoitteet ja aikataulu. Suunnittele milloin aiot panna muutoksen toimeen. Kirjoita ylös nykytilanne, päämäärä ja aikaraja tavoitteen saavuttamiselle. Luo aikajana tai portaat, jotka johtavat sinut nykytilanteesta tavoitteeseesi.

3.   Toimi – Askel kerrallaan, tee joka päivä jotain tavoitteesi eteen. Huomioi, että uuden tavan omaksumiseen menee 21 päivää.

Tässä kirjan esittelyssä jo kerran mukana ollut nelikartta kertauksen vuoksi. Se liittyy nimenomaan tavotteisiin.
Kuva: Onnellinen nyt kirjaSudenkuoppia on varmasti matkalla, ehkä nykytilanne onkin niin nautittava tai et usko tavoitteen olevan saavutettavissa. Tai päämäärä ei vastaa sitä mitä kaipaat. Ehkä tavoite ei olekaan sinun, vaan ympäristön tai muiden tavoite? Myös pelko voi estää tavoitteisiin pääsemistä. Buddhalaisuudessa tätä sanotaan haluksi, ihminen haluaa jotain niin paljon, että sen ajatteleminen aiheuttaa epämukavuutta. Ihminen tuntee epäonnistumisen pelkoa.

Lue edelliset osat:
Onnellinen nyt: 1. Johdanto
Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?
Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla
Onnellinen nyt: 4. Harjoittamismuotojen yksityiskohdista
Onnellinen nyt: 5. Tunteiden kanssa elämisestä
Onnellinen nyt: 6. Tunteiden viljelystä
Onnellinen nyt: 7. Ajatusten viljelystä
Onnellinen nyt: 8. Ennen kun toimit

 


Ei kommentteja: