Harjoitusten ohjeisiin ei tullut mitään muutoksia. Kaikkia on kuitenkin syvennetty ja avattu. Alla muutama sana, niin että itsekin muistaisin paremmin. Buddhan mukaan kaikki opetukset ja kirjoitukset ovat vain ohjeellisia, harjoitus opettaa kaiken tarpeellisen.
1. Hengitys
Istumme joka päivä 20 minuuttia edelleen tarkkailemassa hengitystä. Laskemisesta voi vähitellen luopua, mutta siihen voi aina tarvittaessa palata. Minun tarvitsee kyllä välillä vielä laskea. Kurssilla olemme tehneet harjoitusta jolla saadaan kyykyssä hengitys menemään enemmän selkään, kädet vartalon edessä puristettuina hengitys taas ottaa tilan vatsasta. Sitten kun istuu takaisin tyynylle voi tuntea kuinka hengitys vapautuu. Näitä tuntemuksia voi käyttää apunaan istuessaan hengittämässä. Hengitys on nyt ja tulee aina olemaan kehon tutkimisen ensisijainen kohde. Kehon lisäksi kolme muuta tietoisen läsnäolon harjoittamisen kohdetta ovat buddhalaisen psykologian mukaan tunteet, mielentila ja mielen sisällöt. Hengitysharjoituksen aikana ajatusten noustessa näihin voi kiinnittää huomiota; mitä ne ovat, mistä ne alkavat ja mihin ne päättyvät.
Ajatuksen saavat edelleen tulla ja mennä. Niiden nouseminen tietoisuuteen riittää, niitä ei välttämättä tarvitse nimetä ennen kuin niiden antaa mennä. Puhuimme edelleen havainnoinnin puhtaudesta ja sen avulla saatavasta selkeämmästä ymmärryksestä maailmasta ja sen ilmiöistä.
2. Asahi I
Asahin avulla voidaan olla tietoisena kehossa ja huomioida kehossa tapahtuvia liikkeitä, tietysti etenkin keskilinjaa. Mielenkiintoista on aina olo, sanotaan sitä vaikka mielentilaksi, ennen ja jälkeen harjoituksen jota olemme tehneet kurssilla. Puhuimmekin siitä että jos haluaa laskea vireystilaa voi liikkeet tehdä silmät kiinni ja taas jos vaikka työpäivän lomassa haluaa piristyä silmät voi pitä apposen auki.
3. Keskilinjan tsekkaus
Keskilinjaan palaaminen on nopea kehoon palaamisharjoitus. Myös kehon muista asennoista ja liikkeistä suhteessa keskilinjaan voi olla kaikessa tekemisessä tietoinen. Keho on yhtä lailla yksi läsnäolon harjoittamisen kohde. Sitten kun vielä muistaisi tehdä keskilinjan tsekkaamisharjoituksen mahdollisimman usein.
4. Tietoinen rutiininomainen toiminta
Mielen harjoittaminen tietoiseen läsnäoloon saa siis ulottua arkiaskareisiinkin asti pelkän muodollisen hengityksen tarkkailun lisäksi. Kuluneen viikon ajan raportoin jo eri puuhista joita olin tehnyt enemmän tai vähemmän tietoisesti läsnä ollen ja aion jatkaa sitä. Kurssilla todettiin että koska hengitämme aina, voimme aina sitä myös arkiaskareissa tarkkailla. Se palauttaa meidät kulloinkin käsillä olevaan hetkeen. Lisäksi kaikkien aistien käyttäminen arkiaskareissa tietoisesti kiinnittää huomiota elämän yksinkertaiseen kauneuteen.
5. Kirjoita huomioita vihkoon/ kurssin blogiin
Tätä jatketaan edelleen entiseen malliin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti