Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kuka ohjaa elämääsi, osa 8. Kertausta

14.12.2010

Kuka ohjaa elämääsi, osa 8. Kertausta

Tässä kahdeksas ja viimeinen osa kirjareferaattia kirjasta Kuka ohjaa elämääsi. Lue edelliset osat näiden linkkien takaa:
Kirjassa oli vielä osio nukkumisesta ja unesta, se tulee sopivassa vaiheessa vielä uunista ulos.

.:Kuinka voit olla aktiivinen teatterinjohtaja?:.
·         Kuuntele mitä kuulet.
·         Päästä kulloinkin elettävä hetki sisäiselle näyttämölle.
·         Tiedä mitä tapahtuu.
·         Tiedä mitä sanotaan.
·         Ole siinä missä olet.
·         Osallistu elämääsi.

Tiedä mitkä ovat arvosi ja mikä on tavoitteesi eri tilanteissa. Silloin pystyt tekemään oikein hyvän suunnitelman tietoisen läsnäolon avulla juuri siinä tilanteessa.
  • Ota vastuu sisäisen teatterin tuotannosta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Älä luovuta johtajuutta sattumalle, eikä toisille teatterinjohtajille.
  • Tiedä miten eri esitykset vaikuttavat sinuun ja pyri sopeuttamaan ohjelmistoa sen mukaisesti.
  • Anna suurin osa näyttämöstä nykyhetkelle myös tuskallisissa tilanteissa. Muista sopeuttaa aikaikkuna oikeaksi.
  • Tunne näyttelijäsi, eli ajatuksesi, tunteesi, kehosi, toiset ihmiset ja tilanteet.
  • Huomioi itsesi ja muut näyttelijät tuomitsematta. Kuuntele tuomitsevia huomautuksia epäluuloisesti.
  • Kohtele kehoasi kunnioittavasti ja huolehtivasti. Päästä se sopivina hetkinä näyttämölle ja poista epäsopivina. Ravitse ja anna kehosi levätä.
  • Tiedä milloin ei tarvitse olla aktiivinen. Levätäkin täytyy.
  • Opettele hyväksymään. Tilanteissa joita ei voi tai halua muuttaa on opeteltava hyväksymään ne. Tähän sopii Anna Kåverin kirjan: Elämää, ei taistelua – Hyväksyminen elämänasenteena opiskelu.

Tehtävän tietäminen on eri asia kuin sen suorittaminen. Tieto tekemättömistä asioista verottaa tehokkuuttamme. Tätä varten postasin jokin aika sitten referaatin kirjasta Kerralla valmista: opi tehokkaaksi ilman stressiä, josta on ainakin minulle ollut hyötyä!

Tietoisen läsnäolon opettelu vie alussa aikaa, ja sen voi aloittaa vaikka pitämällä erityisen tietoisen päivän kerran viikossa. Meidän täytyy antaa siihen ja kaikkeen muuhunkin tärkeään aikaa. Tietoisuustaitojen opetteluun tulisi suhtautua kuin uuden urheilulajin opetteluun. Kerta viikossa ei ehkä riitä, mutta kaksi kertaa viikossa nopeuttaa oppimista.

Every year is getting shorter, never seem to find the time by monkeyc.net, on Flickr
Tietoisen läsnäolon harjoitteluun ei tarvitse odottaa sopivaa hetkeä. Voit olla nykyhetkessä tismalleen sellaisena kuin se on. Aloita missä hyvänsä arkisessa tilanteessa milloin hyvänsä. Kun teemme jotain tarkkaavaisesti, se aika on meidän. Omista juuri käsillä olevalle tehtävälle koko huomiosi ja nauti siitä! Yleensä siihen ei mene sen enempää aikaa ja olet vähemmän väsynyt tehtävän jälkeen. Meillä on kaikki aika, kaikilla yhtä paljon. Sen sijaan että valitamme ajan puutetta, voimme elää nykyhetkeä enemmän tai vähemmän tietoisina, keskittymisemme voi olla enemmän tai vähemmän hajallaan.

Tietoisen läsnäolon avulla voimme ottaa joka tilanteesta kaiken irti, sopeudumme olosuhteisiin, ja olemme tietoisia siitä mihin olemme matkalla. Tietoisen läsnäolon avulla voimme myös määrittää elämäntavoitteemme. Yllättäen tämä tapahtuu havainnoimalla ajatuksiasi, arvostuksiasi ja unelmiasi tulevaisuudesta. Voit päästää näyttämölle muita ihmisiä sitten kun tavoitteesi on selvä ja peilata heihin sitä että tavoitteesi on kohtuullinen. Ellei ole, olosuhteita täytyy muuttaa tai määritellä tavoite uudelleen. Pyrkiminen kohti saavuttamatonta tavoitetta heikentää itsekuria. Mitä sinun on tehtävä jotta pääset tavoitteeseesi? Motivaatio ei yksin riitä. Kun tiedämme miten aiomme edetä kohti tavoitetta, monet päätökset muuttuvat helpommiksi. Tietoisen läsnäolon näkökulmasta voimme kohdistaa huomion kaikkiin tekemiimme valintoihin kullakin hetkellä. Elämän ratkaisevista hetkistä puhutaan usein. Kun tavoite on mielessä, voi tehdä tietoisia, viisaita päätöksiä nykyhetkessä. Välitavoitteitakin voi tarvita.
Japanese people call this art Nature by aurelio.asiain, on Flickr
Tietoinen läsnäolo omassa elämässä tarkoittaa sitä ,että ihminen kykenee hyödyntämään oman elämänsä tapahtumia. Hän ei ole sattuman, olosuhteiden tai muiden ihmisten ohjailtavissa, vaan kykenee itse ohjaamaan itseään toivomaansa suuntaan. Hän kykenee toimimaan joustavasti ja eri elämänvaiheiden vaatimalla tavalla. Hän kykenee osallistumaan elämänsä tapahtumiin ja olemaan täysin läsnä nykyhetkessä. Hän tietää mahdollisuutensa vaikuttaa elämäänsä, ja myös mihin ei voi vaikuttaa. Hän tietää minne on matkalla. Hän tietää, kuka ohjaa hänen elämäänsä.

Ei kommentteja: