Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Hymy, Onni?

29.1.2011

Hymy, Onni?

Vuorovaikutustaidon oppaissa sanotaan, että hymy on läsnäolon merkki. Vuorovaikutuksen perustana on se, että molemmat osapuolet ovat tilanteessa aidosti ja vastavuoroisesti läsnä toisilleen ja kiinnostuneita toisistaan. Hymy seuraa usein automaattisesti, kun vuorovaikutustilanteessa eläytyy toisen viesteihin. Ihmiset aistivat vuorovaikutuksessa yleensä herkästi sen, jos toinen ei keskity tilanteeseen, vaan ajattelee muita asioita. Keskustelun kannalta keskeiset asiat jäävät tällöin huomaamatta ja vuorovaikutus on vaarassa katketa. Hymy on hyvä tapa palata läsnä olevaksi keskusteluun.

Hymyillessäsi olet todella läsnä. Kun näen jonkun hymyilevän, tiedän heti, että hän on tietoisuuden vallassa. Hymy auttaa karkottamaan huolet ja väsymyksen, koska se rentouttaa kasvojen kaikki lihakset. Se tyynnyttää ja palauttaa meille sisäisen rauhan. Hymy huulilla ei voi olla epäaito, tai ainakin epäaidon hymyn tunnistaa helposti.

Hesarissa oli muutama viikko sitten juttu costaricalaisista, joiden väitetään olevan tutkitusti maailman onnellisimpia. Mielenkiintoista on, että onnea tutkitaan osana kestävää kehitystä. Hyvä elämä halutaan todistaa olevan mahdollinen ilman jatkuvaa talouskasvua ja luonnonvarojen kulutusta! Suomi on ison ekologisen jalanjälkensä takia vasta sijalla 59.
Kuva NEFin sivuilta.
Hesarin jutussa joka on otsikoitu ”Hymy huulilla hankalinakin aikoina”, on monta tietoista läsnäolon harjoittamista tukevaa ajatusta.

1.       Ei niin totista paikkaa, ettei siitä hymyssä suin selvittäisi
Hankalat ajat, iloinen ilme, kuuluu sanonta. Kun katsoo vastaantulijaa silmiin, hän alkaa varmasti hymyillä. Costaricalaisten mielestä ei sellaista tilannetta olekaan, johon leikinlasku ei sopisi. Vaikeissakin paikoissa he uskaltavat luottaa siihen, että ongelmat kyllä ratkeavat - jos ei tänään, niin ehkä huomenna. Positiivinen asenne ja huumori auttavat aina. Elämää ei pidä ottaa niin vakavasti!

2.       Pysähdy nauttimaan siitä, mitä sinulla jo on
Köyhässä Väli-Amerikassa elämä on karua. Silti ihmiset osaavat iloita niistä asioista, jotka ovat hyvin. Monilla ei ehkä ole rahaa, mutta heillä on aikaa. He eivät ole jatkuvasti hankkimassa lisää omaisuutta, vaan keskittyvät siihen, mitä heillä jo on. Heille onnea on aika perheen ja ystävien, ihmisten, joista he välittävät, kanssa. Ristiriitoja vältetään keinolla millä hyvänsä, niin tärkeinä hyvät ihmissuhteet nähdään.

3.       Suunnittele vähemmän, elä enemmän
Tässä väliamerikkalaiset ovat erityisen hyviä. Kiire on tuntematon käsite, vaikka työpäivät ovat pidempiä kuin Suomessa. Ihmisillä on aina aikaa vaihtaa kuulumiset - varsinkin muissa kuin työasioissa. Askareita helpotetaan tekemällä yhteistyötä aina kun se on mahdollista. Niin työkin sujuu mukavammin. Kun vapaa-aikaa ei suunnittele ja aikatauluta viikoiksi eteenpäin, ei tarvitse stressata suunnitelmien toteuttamisesta eikä pettyä kariutumisesta. Päivästä jää aikaa spontaaneille vierailuille ja menoille. Jos jatkuvasti suunnittelee seuraavaa askelta, menettää ajan rauhoittua perheen tai ystävien kanssa, tämän hetken.

Hymyile!

2 kommenttia:

Pääsky kirjoitti...

Kiitos. Minut "lykättiin" tänne, ja löysinpä ominta lukemista pitkäksi aikaa :)))))

Annina kirjoitti...

Tervetuloa! Kiva kuulla että löysit tänne. Sinulla on kovin kaunis blogi!