Kiitos Seijan olen alun perin kiinnostunut tietoisesta läsnäolosta. Pyysin häneltä haastattelua ja ilokseni voin nyt jakaa sen teille. Hän käyttää tietoisuustaitoja kaikessa työssään hyvin monipuolisesti. Tässä haastattelussa hän avaa tietoisen läsnäolon merkityksellisyyttä.
Mistä oma kiinnostuksesi ja tietoisen läsnäolon harjoittamisesi alkoi?
Tarkkaan ottaen en osaa sanoa mistä kiinnostus alkoi. Alkoiko se jo lapsuudessani Pohjois-karjalan vaaramaisemissa, vai kun aloitin joogan ja valmistuin joogaohjaajaksi parikymppisenä? Hyvin merkittävä käänne joka tapauksessa oli ensimmäinen retriittini zen-mestari Thich Nhat Hanhin meditaatiokeskuksessa vuonna 1999. Se lienee varsinainen alku tälle harjoittamiselle.Mitä tietoinen läsnäolo sinulle tällä hetkellä tarkoittaa?
Tietoisen läsnäolon harjoittaminen tarkoittaa ehkä eniten elämäntapaa; oman mielen tutkimista ja selkeyttämistä, omien automaattisten reaktioiden havaitsemista ja muuntamista, mielen ja kehon saumattoman yhteenkuuluvuuden ymmärtämistä. Myös sen ymmärtämistä, että kaikki olemme yhteenkuuluvuudessa toinen toisiimme ja kaikkeen olevaan.
Mindfulness on myös merkittävä osa työtäni. Ohjaan mindfulness-retriittejä yrityksissä, yhteisöissä ja erilaisille ryhmille. Opetan mindfulness perusteita avoimilla ja koulutusyhteisöjen järjestämillä kursseilla. Koulutan coacheja ja työnohjaajia ja muita ohjauksen ammattilaisia ja sisällytän ohjelmiin aina myös mindfulness- teemaa. Työnohjatessani ja coachatessani yksilöitä ja ryhmiä mindfulnessnäkökulma on aina tavalla tai toisella mukana.
Kerro vähän harjoittamisestasi.
Tärkeimmät harjoittamistapani ovat: päivittäinen jooga- ja meditaatioharjoitus, tietoiset askeleet aika ajoin arkityön lomassa, pysähtyminen aika ajoin hetkeksi vain katsomaan, kuuntelemaan, hengittämään, osallistuminen retriiteihin, oppiminen lukemalla ja keskustelemalla inspiroivien harjoittajakollegoiden kanssa.
Miten tietoisen läsnäolon harjoittaminen on muuttanut sinua tai elämääsi?
Harjoittaminen on lisännyt elämän arki-ihmeiden havaitsemisen taitoa - jo pelkkä käveleminen maan pinnalla on ihme, elossa oleminen on suuri ihme! Se on lisännyt roppa kaupalla iloa, rentoutta sekä vähentänyt arvostelun haluani - sisäinen kriitikkoni alkaa olla kovin hiljainen nykyään.Mikä on mielestäsi tärkein syy miksi kaikkien olisi hyvä kiinnostua tietoisuustaidoista?
Olen tavannut Thayn useastikin, sillä olen osallistunut Luumukylässä kymmeniin eri pituisiin retriitteihin ja kursseihin. Mieliinpainuvin muisto on se, kun kumarsin hänen edessään dharmaopettajavihkimyksessäni. Kun Thay katsoi minua edessään seisovaa suomalaista niin myötätuntoisesti ja lempeästi. Ja puhui niin mieleenpainuvasti.
Ole hyvä, kerro vapaasti lisää tietoiseen läsnäoloon liittyvistä palveluistasi!
Yrityksissä ja yhteisöissä ohjaan ”työskentelyretriitejä”. Niissä osallistujat harjoittelevat mindfulness-perusharjoituksia (mm. aistien avaamista käsillä olevalle hetkelle, tietoista hengittämistä, rentoutumista ja hiljaista meditaatioita), ovat osa ajasta täydellisessä puhepaastossa ja lopuksi työskentelevät oman teemansa parissa. Ohjaan harjoitukset, hiljaisuuteen valmistautumisen, siihen laskeutumisen ja fasilitoin ryhmätyöskentelyn. Tämä on todella rautaisen tuloksellinen työskentelytapa! Sopii johtoryhmille, asiantuntijatiimeille ja muille yhteisen tavoitteen eteen työskenteleville ryhmille. Mindfulness-harjoitukset ja hiljaisuus auttavat ryhmää pääsemään suoremmin ydinkysymysten pariin ja löytämään niihin ratkaisuja - ihan kuin itsestään.
Mindfulness-peruskoulutusta toteutan tällä hetkellä Turun kesäyliopiston koulutuksena, ensi keväänä avoimena myös Helsingissä.
Mindfulness-ohjaajakoulutuksen aloitan ensi vuoden alussa.
Hyvää mf-harjoittamista kaikille!, Toivottaa Seija.
Mindfulness-peruskoulutusta toteutan tällä hetkellä Turun kesäyliopiston koulutuksena, ensi keväänä avoimena myös Helsingissä.
Mindfulness-ohjaajakoulutuksen aloitan ensi vuoden alussa.
Hyvää mf-harjoittamista kaikille!, Toivottaa Seija.
Kiitos haastattelusta!
Lue lisää:
Seijan kotisivut: Flowtraining.Hidasta elämää sivun haastattelu: Oivallustarina:70-luvun downshiftaajasta tuli työelämävalmentaja
Johtaminen nyt kirja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti