Tässä ja Nyt kirjassakin käsiteltiin tunteita. Vaikka niistä on jo monta kirjoitusta blogissa, tässä mielestäni jälleen hyviä ohjenuoria.
Tunteiden hyväksyminen kokonaan, ilman, että pyrkii karkuun niiltä on tärkeä kyky, jota tarvitsee tullakseen toimeen toisten kanssa. Jos en kykene tunnistamaan ja sietämään omia tunteitaan, heijastaa ne toiseen.
Tietoinen läsnäolo kehittää kykyä havainnoida ja hyväksyä kaikki tunteet. Kun vietämme aikaa istuen sekä miellyttävien, että epämiellyttävien kokemusten parissa, emmekä pakene viihteeseen tai pyri suuntaamaa mieltämme johonkin muuhun, opimme kestämään kipua. Kun näemme olevamme osa laajempaa maailmaa ja ymmärrämme käsityksen erillisestä minästä rakentuvan koko ajan uudelleen, emme keskity niin kovasti itsemme varjelemiseen.
Evening Storm Approaches the Temple by Stuck in Customs, on Flickr |
.:Se ei ole henkilökohtaista:.
Opimme myös kestämään omia tunteitamme, osoittamalla, että ne ovat pohjimmiltaan persoonattomia. Tarkastellessamme istumisen aikana ilmaantuvia tunteita, keskitymme siihen miltä ne tuntuvat kehossa. ”Minästä” tulee tällöin ylimääräinen. Kokemukset vain heräävät kehossamme, ne eivät ole ”minun”. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen tekee mielestä kuin kirkasvetisen lammen, joka kykenee ottamaan vastaan kaikenlaista pilaantumatta.
.:Kuuntele myötäeläen:.
Kun kyky sietää omia tunteita yhdistyy lisääntyneeseen taitoon kiinnittää huomiota, opimme kuuntelemaan. Kiihkeän ”auttamisen” sijaan voisi oppia kuuntelemaan toisen tuntemuksia ja havainnoimaan miten toisen tunteet heijastuvat omaan mieleen ja kehoon. Myötäeläen suhde syvenee.
Tietoinen läsnäolo opettaa olemaan haavoittuva ja heikko. Silloin voi saada yhteyden toisiin. Tietoisuustaidot opettavat myös toipumaan nopeasti vaikeuksien mentyä. Tunnemme tunteet kokonaan, jolloin niistä ei jää jälkiä niiden mentyä ja olemme valmiit kohtaamaan seuraavat. Avoimuus helpottaa syvällisen yhteyden luomista muihin. Olemme energisiä ja elinvoimaisia, kun meillä on läheiset suhteet ystäviimme ja muihin läheisiin ihmisiin.
Lue myös edelliset osat:
Tässä ja nyt - Esipuhe Tässä ja nyt – 1. Miksi tietoinen läsnäolo on tärkeää?
Tässä ja nyt – 2. Perusasioita
Tässä ja nyt – 3. Mikä on sinun pakopaikkasi?
Tässä ja nyt – 5. Harjoittamisesta
Tässä ja nyt – 6. Lisää harjoittamisesta
Tässä ja nyt – 7. Ihmisten yhteenkuuluvuudesta ja minästä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti