Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Eroon lihasjännityksistä

23.3.2011

Eroon lihasjännityksistä

Liittyen Alexander tekniikkaa käsitteleviin postauksiin, tässä vielä yksi juttu.

.:Makaamisesta:.
Makaamista voidaan pitää ainoana Alexander tekniikan harjoitteena. Siinä asento on selin lattialla, keho tukevasti maata vasten, polvet koukussa ja kirjapino pää alla. Oma kirjapinoni tulee olla jopa 11cm korkea. Sanotaan, että maan vetovoima pääsee tässä asennossa laukaisemaan krooniset lihasjännitykset. Elimistö saa tervetulleen tauon pystyasennon aiheuttamasta rasituksesta. Löysin alla olevat ohjeet tälle makuultaan tehtävälle harjoitteelle täältä. Se aukeaa nyt näin kurssin käyneelle hieman enemmän, mutta jokaisen kannattaa kokeilla. Mitkä ovat sinun kehosi kipupisteet?

.:Aktiivinen lepoasento:.
©   Asetu makaamaan kovahkolle alustalle selällesi polvet koukussa ja pää kirjapinon päällä. Kova alusta vapauttaa tehokkaammin ja antaa enemmän palautetta kehosi tilasta kuin pehmeä. On tärkeää, että sinulla on lämmin, sillä kylmässä lihasten on vaikeampi vapautua. Jos lattia on kylmä, voit maata esimerkiksi huovalla tai matolla.

©   Käytä mieluummin pehmeäkantisia kirjoja. Kiinnitä tarkoin huomiota kirjapinon korkeuteen. Jos leuka painuu liian lähelle kaulaa ja/tai kurunpään alueella tuntuu ahtaalta, pino on liian korkea. Myös kirjojen painaessa takaraivoa pino on todennäköisesti liian korkea. Pinon päälle voi asettaa myös ohuen pehmusteen, jos takaraivo on kovin herkkä. Jos leuka nousee pystyyn ja pää taipuu taakse, pino on liian matala. Mikäli Alexander-tekniikan opettaja on mitannut sinulle sopivan korkeuden, noudata sitä.

©   Tarkista, ettei pino kosketa niskaa, vaan on riittävän pitkällä takaraivon alla niin, että niska pääsee vapautumaan. Kirjapinon korkeus voi vaihdella makaamiskertojen välillä, jopa yhden makuun aikana voi olla tarpeen lisätä tai vähentää korkeutta.

©   Aseta jalat suhteellisen lähelle vartaloa, mutta ei niin lähelle, että polvitaipeissa tuntuu ahtaalta. Jos jalat jäävät liian kauaksi, asento aiheuttaa jännityksiä ristiselkään eikä se pääse vapautumaan kunnolla. Jalkaterät ovat suurin piirtein hartioiden leveydellä toisiinsa nähden. Käsivarret ovat joko suorina sivuilla tai koukussa kyynärpäät suuntautuneina sivuille ja kämmenet joko vatsan tai rintakehän päällä.

©   Kun asetut makaamaan, asettele itsesi huolellisesti. Vältä muuttumasta asentoa. Jos olo on epämukava, nouse mieluummin ylös ja koeta myöhemmin uudestaan. Makaa kerralla noin 10-20 minuuttia. Jos alaselkä tai jokin muu osa kehoa tuntuu puutuvan, on aika nousta ylös.

©   Tarkista mielessäsi, että pää, hartiat, lantio ja jalkapohjat ovat alustalla vapaasti ja jännittämättä. Muista, että ajattelu riittää! Älä tee mitään, jos vain voit olla tekemättä.

©   Ajattele, ettei sinun tarvitse tehdä mitään. Voit antaa itsesi olla ja asioiden tapahtua. Jos pystyt olemaan reagoimatta tuntemiisi jännityksiin, kehosi saa tilaisuuden vapautua ylimääräisistä puristuksista niin hyvin kuin sillä hetkellä on mahdollista.

©   Tämän jälkeen voit alkaa ajatuksiesi suuntaamisen. Ajattele, että kaula ja niska vapautuvat. Kun niska vapautuu, pää ojentuu takanasi olevan seinän yläosaa kohti. Pää loittonee hartioista, takaraivo loittonee yläselästä. Ajattele, että selkärangan toinen pää eli lantionseutu vapautuu ja pitenee vastakkaiseen suuntaan. Nikamien välissä olevat välilevyt täyttyvät nesteellä, jota niistä on päivän mittaan puristunut ulos, ja selkä saa takaisin kimmoisuuttaan. Näin koko selkä vapautuu ja pitenee.

©   Anna hartioittesi levätä vapaasti alustalla ja olkapäiden mennä poispäin toisistaan. Anna lantion luidenkin levätä ja edetä poispäin toisistaan. Selkä levenee alimpien kylkiluiden kohdalta ja kainaloitten alapuolelta.

©   Ajattele, että polvet nousevat kohti kattoa ja hivenen verran poispäin toisistaan. Kantapäät painuvat kohti lattiaa. Jalkapohjat vapautuvat, pitenevät ja levenevät.

©   Palaa hetken kuluttua uudelleen alkuun. Ajattele taas päätä ja niskaa. Pyri vähitellen siihen, että voit ajatella suuntauksia sekä peräkkäin että yhtä aikaa. Mikä ajatuksesi eivät pysy kasassa, vaan tunnet vastustamatonta halua nukahtaa, on parempi ottaa nokoset kuin taistella epätoivoisesti unta vastaan.

©   Ennen kaikkea ANNA ITSESI OLLA RAUHASSA. Tukeva alusta ja maanvetovoima tekevät työn puolestasi. Tarpeettomat jännitykset laukeavat vähitellen, jos et pidä niistä kiinni. Anna siis kehollesi mahdollisuus vapautua. Se haluaa sitä!

Ei kommentteja: