Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kodin hengityspaikka

7.3.2011

Kodin hengityspaikka

Kodissa on monenlaisia huoneita, mutta harvemmin huonetta tai edes paikkaa hengittämiseen, tietoiseen läsnäoloon. Sinne voisi mennä harjoittamaan, ainakin silloin kun elämä heittelee. Tätä paikkaa kodissa tulisi kunnioittaa, siellä ei saisi olla vihaisena tai siellä ei saisi huutaa, kirjoittaa Thay kirjassa Peace is every step.. Lapsi voisi mennä huoneeseen turvaan silloin kun hänelle huudetaan. Toki vanhemmillekin se olisi rauhoittumisen paikka, siellä voisi istua, hymyillä ja palautua omaan itseen. Näin paikka hyödyntäisi koko perhettä. Tällainen huone tarvittaisiin varmasti joka kotiin!

Huone voisi olla yksinkertaisesti sisustettu, eikä liian valoisa. Siellä voisi olla kaunisääninen kello (mindfulness bell), muutama tyyny tai tuoli ja ehkä tuoreita kukkia muistuttamassa todellisesta luonnostamme. Thay ehdottaa, että jos tuntee olevansa poissa tolaltaan, tuntuu hyvältä mennä tähän paikkaan, istua alas, soittaa kelloa ja aloittaa hengittämään. Kello on merkki muillekin talossa olijoille. Huoneeseen mennyt perheen jäsen tarvitsee hetken itselleen, ehkä ärsyynnyttyään jostain. Jokainen voi silloin pysähtyä ja hengittää muutaman kerran syvään, tietäen toistenkin tekevän niin.
Cuba Gallery: Flowers on Flickr
Lapsi on saattanut aistia ärsyyntymisen ja riidan siemenet. Hän on saattanut paeta huoneeseensa ja odottaa hiljaa, ehkä peloissaan mitä tapahtuu. Hänkin kuulee kellon äänen ja on helpottunut. Lapsi menee myös huoneeseen ja istuu vanhempansa viereen hiljaa, osoittaen tukensa. Vanhempi voi soittaa kelloa uudelleen, jotta lapsikin voi hengittää kolme kertaa syvään. Toinen vanhempi kuulee kellon soivan jo toistamiseen ja hän keskeyttää puuhansa ja liittyy huoneessa jo hengittävien seuraan. Kelloa soitetaan kolmannen kerran. Hengitetään yhdessä. Thay kirjoittaa, että voit ostaa kalleimman van Goghin maalaukseen ja ripustaa sen olohuoneeseen, mutta se ei ole niin kaunis kuin tämä perheen yhteinen hetki.

Joissain perheissä on tapana, että aina ennen ulos lähtöä, etenkin aamulla jokainen käy hengittämässä kymmenen syvää hengitystä huoneessa. Aamun aloittaminen tietoisena on kaunis tapa ja se laittaa päivän tietoisuuden harjoittamisen käyntiin, jolloin hymy on vielä huulilla kotiin palatessakin.

Thay uskoo, että jos joka kodissa olisi paikka hengittää ja hymyillä, se muuttaisi koko sivilisaatiomme.

4 kommenttia:

Pääsky kirjoitti...

Meillä pieni olohuone toimii tällaisena huoneena, silloin kun tv ei ole päällä :)

Annina kirjoitti...

=O)

Veli-Pekka Mälkiäinen kirjoitti...

Luin myös joku aika sitten tuon saman kirjan, ja ehdottomasti samaa mieltä, seuraavaan asuntoon :-{> Ja kiitokset tuosta kellolinkistäsi jonka voi ladata koneelle :-{> Mindfulness koulutuksessa ohjaajalla käytössä kyseisenlainen kulho tai kello, rauhoittaa ja hiljentää.

Annina kirjoitti...

Ole hyvä Veli-Pekka!

Kello on ihana! Saanko kysyä missä koulutuksessa olit?