Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Vegepulla

27.3.2011

Vegepulla

Olen leiponut varmaan keskimääräistä enemmän pullaa. Leivoin joka viikko talomme rakentajille koko rakennusvuoden ajan, lähinnä korvapuusteja. En käsitä miksi en koskaan aiemmin tajunnut tehdä vegaanista pullaa. Olen herkkä maidolle ja ruokavalioni on lähinnä vegaani juustolla, virallisesti juuston syönti tekee laktovegetaristin. Vegaaniset pullat ovat hienosti onnistuneet nyt jo kahdesti. Suurin ero on sitkossa, joka tulee heti pienellä alustuksella tosi hyväksi. Veikkaan, että tästä tietoisesta valinnasta tuli pysyvä.

  

Tässä hifistely vegepullan resepti siitä kiinnostuneille.
5   dl          soijamaitoa (teen soijamaitokoneella)
50  g          hiivaa (tuore)
1-2 tl          suolaa, esim. himalajansuolaa
1-2 dl         sokeria, mieluusti intiaanisokeria
1 rkl           kardemummaa, tai maun mukaan
2 rkl           soijajauhoa (munan korvike)
n. 12-15 dl  vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n. 1 dl        (rypsi)öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen soijamaitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja soijajauho. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää öljy alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Olen kohottanut tätä taikinaa jopa puolitoista tuntia.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne vedellä ja koristele raesokerilla ennen paistamista.


 Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.
Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min.

Leipoessa sai olla tietoinen liikkeistään, ettei turhaan rasita esimerkiksi selkää. Tarkkailin totutusti keskilinjaa ja ajatuksien tulvaa.

Ei kommentteja: