Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kollektiivista älyä etsimässä

18.3.2011

Kollektiivista älyä etsimässä

~Blogin tulevaisuuspohdintaa osana tiimiä

.:Miksi tiimiin?:.
Blogin perustaminen tilanteessa, jossa en todellakaan muista milloin olen nukkunut kolmea tuntia pidempään, oli hyvin tyypillistä minua. Unettomat yöt, välillä nekin jolloin olisi saanut nukkua, kirkastavat joskus ideoita. Blogin aloittaminen korjasikin hienosti tilanteen. Pian en enää muistanut aikaa, jolloin olisin nukkunut kahta tuntia pidempään putkeen! Jos jostain innostun niin innostun sitten perusteellisesti. Se usein kantaa johonkin pisteeseen. Blogin kanssa olen yksin päässyt nyt tähän asti. Blogin kasvu on tapahtunut itse sattumalta löytämieni sivujen oppien avulla.

Nyt on aika kasvaa lisää toisten ihmisten kanssa yhdessä. Omalle näppäimistön jäljelleen tulee sokeaksi, eikä usein näe metsää puilta. Joku toinen on voinut ratkaista haasteet jo omassa blogissaan tai ainakin ollaan lähempänä ratkaisua kun sitä saadaan yhdessä pohdittua. Olen kiitollinen, että Juuso Palander heitti haasteen menneellä viikolla. Ilmoitin kiinnostuksesta ja nyt ryhmä etsii muotoaan. Toivon, että tavoitteemme osoittautuvat samansuuntaisiksi ja pääsen mukaan.

Minulla ei ole muuta tarjota kuin liikaa energiaa, palava kiinnostus, valtava oppimisen halu ja aikaa. Osaan tehdä mitä vaan projektityyppistä työtä vaativaa ja luulen tietäväni jotain markkinoinnista. Olen seurannut blogeja ja blogi-ilmiöitä niin kauan kun niitä on ollut olemassa. Haluan olla nyt heti mukana tekemässä niitä lisää osana omaa henkilökohtaista kasvuani. Olen vapaaehtoinen kirjoittamaan kaiken tarvittavan ylös, teen sen joka tapauksessa.

cascata de tucanos by Mathieu Struck, on Flickr
.:Mitä tiimissä?:.
Jotain kasvualoitteita olen blogissani sisältöön ja ulkoasuun liittyen tehnyt, mutta niiden kohteita varmaan löytyisi lisää jos tiimin kanssa niitä katsottaisiin ja analysoitaisiin. Blogien rakenne noudattaa usein samaa totuttua kaavaa, mikä siinä on hyvää ja mikä huonoa? Sopiiko sama malli kaikentyyppisiin blogeihin? Mikä on hyvä blogi? Voiko tehdä yleistyksiä? Mihin verrataan? Yksi toisten kanssa palloteltava asia varmaan on jokaisen oman blogin kohdalla ”strategian” terävöittäminen: Kuka sanoo mitä kenelle millä vaikutuksella minkä kanavan avulla koska? Ideoita on lisää, tämä saa nyt tässä vaiheessa riittää…

Pohdin joka viikko itsekseni ajatuksia blogin yksityisyydestä, ihmisten tirkistelyhalusta, omasta digitaalisesta itsestä, blogin liittymisestä muuhun mediaan, uusista kohubloggaajista tai hienoista kirjoituksista, puhumattakaan tietysti omien kirjoitusten laadusta, bloggerin ongelmista, omasta osoitteesta… Miksi siis näitä asioita ei pohtisi toisten kanssa?

.:Miten tiimissä?:.
Liikkeellelähtö mahdollisimman nopeasti ja kevyesti olisi vähiten kuormittavaa kaikille osapuolille. Sitten nähdään oikeat tarpeet toiminnan laajuuden ja innokkuuden paljastuessa. Tarvitaan mielestäni:
1.       Hetikaikkimullenytkanava:  Facebookin käyttö pikakeskusteluiden tallentamiseen ja random kommentteihin sekä chattiin lienee yksinkertaisinta aluksi. Copy-pastaus rulettaa sitten myöhemmin jos tarvitsee muualle siirtää.
2.       Viitemateriaalin säilöntään tarkoitettu paikka: Pidempää tekstiä ja pohdintaa varten tarvitaan ilmeisesti joku muu alusta.
3.       Virtuaalinen tapaamiskanava: Ja Skype kai toimii virtuaalitapaamisissa? Minulla on kokemusta vain kalliista kaupallisista virtuaalitiimiratkaisuista. Oikeat tapaamiset kiinnostavat toki myös. Varmaan aktiivisuudesta riippuen kerta viikossa tai kahdessa olisi hyvä taajuus jonkinlaiselle tapaamiselle, esimerkiksi Juuson ehdottaman Mastermind Groupin tyyppisesti. Se vaikuttaa hyvältä konseptilta.

.:Interbeing:.
Toisista ihmisistä saa paljon irti olemalla läsnä. Kaikki liittyy kaikkeen. 1+1=3. Oppiminen tulee joka tapauksessa olemaan yhdessä nopeampaa. Haen eniten sitä miten voi oppia toisten tavoista blogata. Kasvu on nopeampaa kun ei kaikkea joudu kokeilemaan itse. Tiedon jakaminen ja toimivien oppaiden vinkkaaminen toisille kiihdyttävät kasvua, puhumattakaan rakentavasti kritiikistä, siitä miten siitä hyötyy, siihen reagoi ja kasvaa, kasvattaen omaa blogiaan.

2 kommenttia:

Teemu Kinnunen kirjoitti...

Hyvin kirjoitettu!

Ryhmän jäsenten ei kaikkien tarvitse tehdä samoja virheitä. Ongelmien ratkaisu ja ratkaisujen dokumentointi auttaa välttämään sudenkuoppia ja varsinkin niitä kuoppia, joissa joku on jo kertaalleen käynyt.

Ratkaiseva kysymys ryhmän onnistumisen kannalta on se, että miten hyvin data liikkuu ja kommunikointi pelaa.

Mukava nähdä Anniina että olet innokkaalla mielellä liikenteessä. Sen lukee rivien välistä! :-)

Teemu Kinnunen

Annina kirjoitti...

Kiitos Teemu. Nyt pitäisi siis vaan päästä liikkeelle...