Aloitetaan viikko miettimällä hetki sitä miltä tuntuu kun kalenteri on aina täynnä. Päivän kysymys on, mitä se on täynnä? Tiedätkö miksi olet merkinnyt kalenteriisi siellä olevat asiat? Ovatko ne kaikki tarpeellisia? Minua ainakin usein huimaa ja mieleni täyttävät erilaiset riittämättömyyden tunteet kun katson kalenteriani alkavalle viikolle. Kalenterin tarkastelu voi olla päivittäinen tietoisen läsnäolon harjoitus. Se opettaa konkreettisesti sen, miten keho yrittää kertoa tärkeää viestiä liiasta stressistä.
Omalla työpaikallani on kulttuuri, jossa erilaiset palaverit täyttävät kaikkien kalenterit. Uusia kutsuja tulee joka päivä. Työtäni ohjaa ja aikatauluttaa erilaisiin palavereihin valmistautuminen ja niissä vastuulleni tulleiden tehtävien tekeminen. Kuulostaa varmaan tutulta? Monella työpaikalla myös toiset täyttävät kalenteria oman tiimin puolesta ja usein tuntuu ehkä siltä, ettei pysty itse vaikuttamaan omaan ajankäyttöön.
Tästä Janice Marturano on kirjoittanut Mindful Org. sivuilla. He opettavat johtajille tietoisuustaitojen perusteita ja yksi harjoitus jolla taitoja viedään perusteiden oppimisen jälkeen käytäntöön, on päivän kalenterin tarkastelu. Harjoitus antaa usein sysäyksen miettiä kaikkien kalenteriin merkittyjen asioiden aiheellisuutta.
busy week by veo_, on Flickr |
Johtajia käsketään huomioimaan kehon tuntemukset, kun he tarkastelevat yhden päivän kalenterin sivua. Janice kertoo, että pysähtyessään kuuntelemaan useimmat kurssilaiset tuntevat rinnassa tai vatsassa puristusta tai heidän niskansa jännittyy. He kiinnostuvat ja alkavat kiinnostua kehon viesteistä. Ovatko kalenterin täyttävät aktiviteetit pakollisia ja väistämättömiä? Tarvitaanko juuri minua tässä tapaamisessa, vai voinko johtajana kieltäytyä siitä?
Hetkeen pysähtyminen avaa kalenterin tarkkailijalle kehon tuntemukset ja antaa mahdollisuuden harkita päivän kulkua. Miten aika on parasta käyttää? Tarvitseeko kaikkien olla aina paikalla ja tietää kaikesta kaikki? Tiukka aikataulu ei jätä mahdollisuuksia innovoinnille ja vaikka oman tiimin kuuntelemiselle.
Hetken tietoinen läsnäolo voi laittaa pohtimaan ajankäytön mielekkyyttä. Uuden päivän kalenterisivun tarkastelun tulisi saada mieli ja kehon tuntemukset avoimeksi ja joustavaksi kohtaamaan kaikki päivän haasteet!
Kokeile, ota kalenterisi huominen sivu esiin. Miltä sen katsominen tuntuu kehossasi?
3 kommenttia:
Tämä on tärkeä asia. Vuosikausien vääntämisen jälkeen olen tullut siihen tilanteeseen, että voin itse päättää milloin kalenteri on täynnä. Takavuosina en olisi uskaltanut ajatellakaan, että niin aukkoinen kalenteri voi olla täysi - mutta jos keholta kysyy niin kyllä se vain on.
Ihmettelen vilpittömästi, miten oikeasti täysien kalenterien kanssa elävät ihmiset selviävät. Onko muita keinoja olemassakaan, kuin että sulkee osia itsestään ja koettaa kestää?
Kehon tuntemukset on hyvä mittari. Täydenkin kalenterin kanssa varmaan pärjää tekemällä yhden asian kerrallaan täysin siihen käsillä olevaan keskittyen. Vai mitä toiset sanovat?
Olen samaa mieltä, että sitä, mitä kroppa kertoo eri tilanteissa, kannattaa kuunnella. Usein intuitio sieläl yrittää pukea sanoiksi jotakin.
Liian täysi kalenteri herättää itsessäni ainakin ahdistusta ja huonoa oloa. Pyrin välttämään sellaista. Vaikka kyse olisi kivoistakin asioista, niin liika samalle päivälle on liikaa. Täytyy olla aikaa vain olla!
Lähetä kommentti