Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 4. Huomion ja läsnäolon laatu ratkaisee

7.1.2012

Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 4. Huomion ja läsnäolon laatu ratkaisee



Jokapäiväiset ilonaiheet : vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo kirjan käsittely jatkuu. Tässä lisää pohdintaa siitä mitä tietoinen vanhemmuus on. Läsnä oleminen joka hetkessä lisää ymmärrystä lapsen käytöstä kohtaan, mikä puolestaan auttaa tekemään epätoivonkin hetkillä oikeita tekoja.





Lapsen hyvinvointi riippuu siis vanhemman hyvinvoinnista. Siksi meidän on oltava tietoisia koko ajan kaikkien perheenjäsenten hyvinvoinnista, niin fyysisestä kuin psyykkisestä. Lasten iästä riippuen on yritettävä neuvotella ja tehdä sovitteluratkaisuja heidän ja itsemme kanssa, jotta kaikki saavat jotain tarvitsemaansa. Vaikeinakin aikoina lapset tuntevat omistautumisemme tason läsnäolomme laadusta. Silloin saatamme huomata, että vastakkaisten tarpeiden hetkillä valintamme kumpuavat tästä syvästä yhteydestä ja sen seurauksena niissä on enemmän ystävällisyyttä ja viisautta.


.:Mitä lapsi tarvitsee juuri nyt?:.

Kirjoittajille vanhemmuus on pyhä velvollisuus olla suojelija, hoivaaja, lohduttaja, opettaja, kumppani, malli ja ehdoton hyväksynnän ja rakkauden lähde. Tämän pitäminen mielessä ja elämässä hetkessä eläminen varmistavat, että valinnat syntyvät tietoisuudessa siitä, mitä tämä hetki ja tämä lapsi – tässä elämänvaiheessa – pyytää juuri nyt koko olemuksensa ja käytöksensä kautta.

Tietoinen läsnäolo haastaa vanhemman tunnustamaan ja nimeämään kaikki haasteet; turhautumisen, epävarmuuden, puutteemme, rajat ja rajoittuneisuudet, pimeimmät ja tuhoisimmat tunteemme, hämmentyneisyytemme ja hajoamisen kokemuksemme. Sen avulla työstämme näitä energioita tietoisesti ja järjestelmällisesti.

Tietoinen vanhemmuus ei ole mikään ihannemitta, johon verrata tai johon pyrkiä. Se on jatkuva tietoisuuden syventämisen ja jalostamisen prosessi, joka kehittää kykyä olla läsnä ja toimia viisaasti. Siihen kuuluu kaikkien haasteiden ja omien puoliemme ymmärtäminen, hyväksyminen ja työstäminen niin tietoisesti kuin mahdollista.


Chaya by drurydrama (Len Radin), on Flickr

.:Ymmärtämisen ja olemisen tapoja:.

Rakkaus lapsiin ilmaistaan jokapäiväisillä ystävällisyydenosoituksilla, ymmärryksellä ja hyväksynnällä. Se ilmaistaan teoissa, hyvinä ja huonoina hetkinä. Huomiomme ja läsnäolomme laatu on välittämisen ja rakkauden suurin mittari.

Jokapäiväisessä elämässä on sekasortoa, epätoivoa, vihaa ja turhautumista. Emme yhtäkkiä aina ymmärräkään mitään mistään, ja säännöt ovat muuttuneet. Jos tällaisinakin hetkinä pidämme kiinni tietoisuudestamme siitä mitä tapahtuu, oli se kuinka tuskallista hyvänsä. Kun luovutamme ja olemme reaktiivisia, pelokkaita tai raivoissamme tai kiellämme tosiasiat, voimme tutkia myöhemmin asiaa uudelleen rauhallisemmin ja toivottavasti siitä oppien.

Kirjailijat toivovat pystyvänsä kirjassa osoittamaan ymmärtämisen ja olemisen tapoja, jotka voi sisällyttää omaan tapaan kasvattaa lasta. Loppujen lopuksi tietoisessa vanhemmuudessa on kyse lasten näkemisestä selkeästi ja luottamuksesta omaan sydämeemme ja sen kuuntelemiseen.



Lue myös edelliset osat:



 

Ei kommentteja: