Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: 03/2012

31.3.2012

Määrätietoisuudesta

The tough of the track
With the wind and the rain that's beating down on your back
Your heart's beating loud and goes on
Getting louder and goes on even more
'Til the sound is ringing in your head
With every step you tread
And every breath you take


Determination makes you run never stop
Got to win got to run 'til you drop
Keep the pace, hold the race
Your mind is getting clearer
You're over halfway there
But the miles they never seem to end
As if you're in a dream
Not getting anywhere, it seems so futile

Run on and on
Run on and on

The loneliness of the long distance runner





56/365 morning run by kharied, on Flickr

I've got to keep running the course
I've got to keep running and win at all costs
I've got to keep going be strong
Must be so determined and push myself on

Run over stiles across fields, turn to look at who's on your heels
Way ahead of the field,
the line is getting nearer but do you want the glory that goes
You reach the final stretch, ideals are just a trace
You feel like throwing the race, it's all so futile

Run on and on
Run on and on
The loneliness of the long distance runner

Run on and on
Run on and on
The loneliness of the long distance runner


~ Iron Maiden: The Loneliness Of The Long Distance Runner

30.3.2012

Lähellä tietoisuuden lähdettä



Pöllin tämän kirjoituksen listan: ”13 tietoisuuden tunnusmerkkiäHidastaelämää sivustolta. Ja alkuperäinen lista on Varjominä kirjasta (kirjoittajana mm. Deepak Chopra). Listan myötä kirjoittajat väittävät, että olet lähellä tietoisuutesi lähdettä, kun seuraavat väitteet ovat totta. Väitteiden perässä olevat kommentit ovat omia arvioita omasta tilanteestani. Kuinka lähellä olen tietoisuuden lähdettä?



1. Olet löytänyt rauhan. – Mikä rauha? Sisäinen rauha, niin kuin sen nyt osaan käsittää, näyttäytyy harvoina hetkinä. Joskus hevosen selässä, joskus lähimetsässä, mutta usein sitä ei ainakaan istumalla esiin saa. Olen kyllä rauhoittunut ja tunnen joskus olevani tasapainossa.

2. Sisäistä tasapainoasi ei voi horjuttaa. – Tähän on varmaan eniten matkaa. Siihin, että pääsisin zen tarinan munkin tasolle, on matkaa. Kyllä, lapseni kitinä ärsyttää minua toisinaan. Kyllä, työasiat pyörivät välillä mielessäni. Ja kyllä, olen melko sama ADHD kun aina ennenkin, en osaa kovin hyvin ”vain olla”.

3. Sinulla on itsetuntemusta. – Se lisääntyy itseä kuuntelemalla ja kehoa rääkkäämälla, ja tietysti istumalla. Tätä kohti hiivin pysähtymällä kuuntelemaan tarpeeksi usein.

4. Osoitat empatiaa tuomitsematta. – Pyrin antamaan kaikkien kukkien kukkia, sitä ei harjoittaminen ole muuttanut miksikään. Elämänasenteeni on aina ollut elä ja anna toisten elää. Siksi empaattisena ei ole pinnallisesti vaikea olla. Sen eläminen pyyteettömästi sen sijaan on vaikeaa.

5. Näet itsesi osana kokonaisuutta. – Opettelen katsomaan puita ja kevään heräävää luontoa sillä silmällä, joka näkee niiden riippuvuuden ilmasta, vedestä ja auringosta. Muuten kokonaisuutta on kyllä vaikea hahmottaa.  

6. Et ole maailmassa. Maailma on sinussa. – Tästä nyt en ymmärrä yhtään mitään, vai onko sillä jotain tekemistä edellisen kohdan kanssa?

7. Tekosi toimivat luonnostaan hyväksesi. - Näin haluaisin uskoa. En kuitenkaan enää usko niin paljon affirmaatioiden voimaan, mutta kuitenkin ajatusten viljelemiseen. Sitä kautta teot saavat pohjakseen ”oikeita” ajatuksia.

What is life? An illusion, a shadow, a story. And the greatest good is little enough: for all life is a dream, and dreams themselves are only dreams. by legends2k, on Flickr

8. Saat haluamasi helposti ilman kitkaa ja ponnistelua. – Pyrin olemaan haluamatta mitään. Kun monesta asiasta luopuu, osaa ehkä priorisoida oikein, jolloin moni asia (lyhyt työmatka, aikaa kuntoilulle) loksahtaa vaivattomasti paikoilleen. Silti, en enää siis usko niin paljon niiden affirmaatioiden voimaan.

9. Voit tehdä voimakkaankin teon kuitenkaan samaistumatta siihen. – Isot sankariteot eivät ole mitenkään arkipäivääni. Pyrin kuitenkin olemaan nöyränä isojen asioiden ja onnistumisten kanssa – tuurilla ne valtamerilaivatkin seilaa… En jää vellomaan ja ottamaan kunniaa teoistani, vaan lähden koti uusia seikkailuita. Mennyt on mennyttä.

10. Et ole lähtökohtaisesti kiinnostunut lopputuloksesta. – Tämä on vaikea. ”Matka on tärkein” ”Peace is every step”. Mutta jos mitään matkaa ei olekaan? Olen jo perillä. Lopputulos on jo tässä? No sitten kai en ole kiinnostunut lopputulemasta?

11. Osaat antautua. – Opettelen antamaan olla. Tarkoitetaankohan tässä sitä? Osaan toisinaan antautua elämälle ja olla murehtimatta, riittääkö bensa ja onko lapsella seuraavan koon kurahousut? Vain tässä hetkessä oleville asioille voi tehdä jotain, muiden asioiden voi antaa olla.

12. Jumalan todellisuus on näkyvissä kaikkialla. – Öö, jos tässä viitataan kohtaan viisi, niin sitten on niin. Mikä on Jumala? Mikä on todellisuus? Minulla on varmasti eri käsitys näitä kuin sinulla. Kuka on oikeassa? Onko yksi ja ainoa oikea?

13. Paras mahdollinen aika on tämä hetki. – No, tästä nyt en voisi olla enempää samaa mieltä!  


Miten lähellä tietoisuuden lähdettä sinä olet? :) 


29.3.2012

Onnellinen nyt: 10. Kutsumuksen löytäminen




Onnellinen nyt kirjan viimeisessä osassa saat tietää miten löydät kutsumuksesi.




Elämän tarkoituksen löytäminen on jokaisen itse tehtävä. Merkityksellisyys saa meidät terveemmiksi ja auttaa luomaan asiayhteyksiä. Suhtaudumme sen avulla tilanteisiin haasteina, joihin kannattaa uhrata voimavaroja ja sitoutua näin omaan elämäämme. Kaikki järjestyy ja kärsimyksellekin voi antaa tarkoituksen.


 
.:Näin löydät kutsumuksesi:.

Löydä kutsumuksesi! Tal Ben-Shaharin mukaan unelmatyössä yhdistyy huvi, vahvuudet ja merkitys. Näillä kysymyksillä voi selvittää mikä on oma kutsumuksesi.

1.  Mikä on sinulle tärkeää: Pelkkä työ tietyn ansaitsemistason saavuttamiseksi? Työ, jossa on mahdollisuus uraan? Työ, joka on kutsumus (suuremman/korkeamman tarkoituksen toteuttaminen)?

 
2.  Huvi:Mistä nautit? Mikä tuottaa iloa? Mikä viihdyttää tai kiinnostaa.

 
3.  Vahvuudet: Missä olen mielestäni hyvä? Mistä minulle lausutaan kohteliaisuuksia? Mitkä ovat minun pääasialliset valmiuteni?

 
4.  Merkitys: Miten uskon lisääväni omaa tai muiden onnea? Mikä minulle on elämässä tärkeää?

è Mieti joka kohtaan kolme vastausta ja etsi sitten niistä yhtenäisiä piirteitä. Missä ammateissa voisit toteuttaa näitä taipumuksiasi?

Morning Kiss 120/365: Grass by Jer Kunz, on Flickr


.:Mitä sinä oikeasti haluat?:.

Olemme onnellisia kun teemme sitä, mitä haluamme. Mutta yleensä elämä koostuu erilaisista pakoista – Vaihda sanojen täytyy ja pitäisi tilalle minä haluan, minä päätän. Mitään ei oikeasti ole pakko tehdä! Jokaisessa nykyhetkessä valitset toiminnan joko tiedostaen tai tiedostamatta. Autopilotilla eläessä ei vain huomaa näitä valinta mahdollisuuksia.

Olemme vailla hiljaisuutta ja mahdollisuutta pohdiskeluun, muuten emme huomaa mitä oikeasti haluamme.


Lue myös edelliset osat:


28.3.2012

Missä on kasvun ja vapauden mahdollisuus?





Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.

                   ~ Viktor E. Frankl




Suomeksi jotenkin näin:
"Ärsykkeen ja siihen reagoimisen välissä on tilaa. Siinä tilassa tai välissä on mahdollisuus valita miten reagoimme. Tässä reaktion valinnassa on kasvumme ja vapautemme paikka."


Intersection from above by Silver Starre, onFlickr


Lue tästä "Tahdon kodista" ja sen harjoittamisesta lisää:
Mindfulness ja aivot, osa 3: Tarkkaavaisuuden voima 
Kivijalka, osa III  
Ajatusten tutkimista
Onnellinen nyt: 8. Ennen kun toimit
Negatiivisuudesta ja valittamisesta

27.3.2012

Kehomieli kävi kylässä





 
Olo on ollut kurja koko pitkän talven kaikenlaisen pienen sairastelun jäljiltä. Nilkan nivelsiteet ovat edelleen kipeät. Perjantaiaamuna tuntui kuitenkin paremmalta. Ei, itse asiassa en muista milloin olisin ollut niin energinen kuin tuona aamuna. Paremmalta on aika lievä ilmaisu. Mitä olin tehnyt?



Suurin vaikutus oli edellisen illan kovilla sisäpyöräilytreeneillä. Niistä oli löysäily kaukana. Kun pitkään on kipeänä, lihakset ovat heti toimintavalmiina ja täynnä voimaa, koska niitä eivät rasita edelliset harjoitukset. Niinpä vedin sellaiset hullu pöllö treenit, että oksat pois. Poljimme tajuttomilla nopeuksilla ja kovalla sykkeellä ensimmäisen Team Time Trial tunnin viiden hengen voimin.

Tykkään nopeasta pyörittämisestä, ja se oli tunnin juju. Etureidet olivat lopussa hyvin maitohapoilla ja jonkun verran tuntui polvissakin, kun oli suurimman osan ajasta niiden varassa. Mutta siistiä, oli niin siistiä.
Kuva: Wikipedia

Ajatus ei harhaillut koko tunnin aikana muuhun, kuin korkeintaan siihen miten jaksaa vielä seuraavan spurtin ja sitä seuraavan spurtin ja loppuun. Se on yksi syy treenata, keskittyessä saa ajatukset vähän helpommin rauhoittumaan. Toinen on kehon kuuntelun opetteleminen. Asennon on oltava juuri oikea ja tasapainon kohdillaan, jotta pystyy menemään täysillä. Vatsalihakset ovat tiukoilla pitäessään koko pakettia tunnin verran kasassa. Keho huutaa kaikkia sen toimintoja avukseen, suonissa virtaa, noh kaikki mitä kuuluukin virrata. Musiikki tuo hetkeen ja laittaa ylittämään itsensä kerta kerralta.

Seuraavana aamuna olo oli siis erinomainen. Tunsin niin ison eron monta viikkoa jatkuneeseen nuutuneeseen olotilaan, että en edes uskonut sen olevan mahdollista. Tai oikeastaan, en edes muistanut sellaista oloa olevan. Kehoni huutaa kovaa rasitusta ja mieleni hyötyy siitä, että rääkkään kehoa. Mahtavaa, upeaa!

Kehomieli kävi siis kylässä!

Ymmärrän sillä kokemusta kuten tämä kuvaamani. Keholla ja mielellä on yhteys, ne ovat yksi ja niitä ei tarvitsisi aina erottaa. Keho on osa kaikkia aistimuksia, elämyksiä ja ajatukset harvoin voivat kehon kokemusta vääristää. Usein vain unohdamme kuunnella kehomielellämme tuntemuksiamme. Keho opettaisi kuitenkin parhaiten palaamaan tähän ja nyt, tulemaan tietoiseksi hengityksestä ja sitten muista kehon viesteistä. Käytän itse ja suosittelen!

Kehomielen seuraavaa visiittiä odotellen…






26.3.2012

Onnellinen nyt: 9. Tavoitteita kohti





Onnellinen nyt kirjassa puhutaan paljon tavoitteiden vaikutuksesta onneen. Pyrin itse välttämään monia tavoitteita, tavoittelemaan tavoittelemattomuutta. Tavoitteisiinkin voi hirttäytyä, mutta koen ne kyllä jossain määrin onnen lähteeksi, jos vain pystyn toimimaan niiden eteen. Toimitko tavoitteitasi kohti?



Kirjoittaja uskoo tavoitteen olevan onnen edellytys. Sitä kohti toimiminen antaa elämälle suunnan ja merkityksen. Kohdistamme tavoitteiden avulla onnen tulevaisuuteen, mikä tekee toiminnasta merkityksellistä. Tavoite herättää positiivisia tunteita: motivaatiota, mielenkiintoa ja onnea. Ennen kaikkea tavoite saa toimimaan.

Saavutettu tavoite ei takaa yleensä pitkäaikaista tyydytystä, koska totumme nopeasti uuteen tilanteeseen ja palaamme sitä edeltävälle onnen tasolle. Onni ei piile tavoitteessa vaan sitä kohti tehtävässä matkassa, joka on siis ”vaivan arvoinen”.

Määrittelemällä tavoitteen ihminen uskoo voivansa voittamaan sen tiellä olevat esteet. Uskomalla itseen elämänhallinta, rauha ja turvallisuuden kokeminen lisääntyvät.

Hidden Beauty by Kuzeytac, on Flickr
.:Askeleet tavoitetta kohti:.

1.   Luo tavoitekuva – Tavoitteen on oltava sellainen, että sen saavuttamiseen voi itse vaikuttaa. Silloin tekee kaiken minkä voi tavoitteen toteutumiseksi. Tavoiteella on oltava aikaraja, tietty päivämäärä kannustaa ja auttaa hallitsemaan tavoitteen saavuttamista. Lisäksi on hyvä olla realistinen ja visualisoida tavoite kaikilla aisteilla ja kehossa. Joka päivä on syytä fiilistellä näitä tuntemuksia.

2.   Tee toimintasuunnitelma, jossa on osatavoitteet ja aikataulu. Suunnittele milloin aiot panna muutoksen toimeen. Kirjoita ylös nykytilanne, päämäärä ja aikaraja tavoitteen saavuttamiselle. Luo aikajana tai portaat, jotka johtavat sinut nykytilanteesta tavoitteeseesi.

3.   Toimi – Askel kerrallaan, tee joka päivä jotain tavoitteesi eteen. Huomioi, että uuden tavan omaksumiseen menee 21 päivää.

Tässä kirjan esittelyssä jo kerran mukana ollut nelikartta kertauksen vuoksi. Se liittyy nimenomaan tavotteisiin.
Kuva: Onnellinen nyt kirja



Sudenkuoppia on varmasti matkalla, ehkä nykytilanne onkin niin nautittava tai et usko tavoitteen olevan saavutettavissa. Tai päämäärä ei vastaa sitä mitä kaipaat. Ehkä tavoite ei olekaan sinun, vaan ympäristön tai muiden tavoite? Myös pelko voi estää tavoitteisiin pääsemistä. Buddhalaisuudessa tätä sanotaan haluksi, ihminen haluaa jotain niin paljon, että sen ajatteleminen aiheuttaa epämukavuutta. Ihminen tuntee epäonnistumisen pelkoa.





Lue edelliset osat:
Onnellinen nyt: 1. Johdanto
Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?
Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla
Onnellinen nyt: 4. Harjoittamismuotojen yksityiskohdista
Onnellinen nyt: 5. Tunteiden kanssa elämisestä
Onnellinen nyt: 6. Tunteiden viljelystä
Onnellinen nyt: 7. Ajatusten viljelystä
Onnellinen nyt: 8. Ennen kun toimit

 


25.3.2012

Rajattomasti aikaa



Mietin miten aika riittää. Mielestäni kyse on priorisoinnista. Mutta jotta osaa priorisoida, on tiedettävä mikä on tärkeää. Siinä itse tutkiskelusta ja istumisesta voi olla apua. Asiat osaavat järjestyä itsestään, jos niille antaa aikaa.

Sitten kun tietää mikä on tärkeää, pystyy tekemään tietoisia päätöksiä ajan käytöstään. Kiireestä kärsii kaikki ja tehokas ajankäyttö kostautuu usein kuitenkin epätehokkuutena. Vain yhteen asiaan pystyy keskittymään kerrallaan tässä ja nyt.

Vähän samoja ajatuksia vanhalla herralla oli Minun Elämäni sarjakuvassa.
Kuva: HS


Aika venyy ja paukkuu. Sitä ei ole koskaan liikaa ja siitä puhutaan paljon. Ei varmaan vähiten nyt kun kellot siirtyvät kesäaikaan. Täytyy muistaa mihin päin kelloa kääntää. Tällä viikolla oli kevätpäivän tasaus ja nyt päivä on jo yötä pidempi. Vaikka kellon kääntäminen muutaman päivän väsyttäisi niin lisääntyvä valo tuo lisää energiaa.



Lue lisää:



24.3.2012

Minä, minä, minä…

Minua pyydettiin kertomaan 7 random faktaa itsestäni Hannan blogista. Ainahan sitä mielellään on teemassa minä, minä, minä, kun ei osaa muutakaan… vielä.

Kiitos tunnustuksesta!

Ja tässä ne tulee!

1.   Minulla on kuorma-autokortti ja olen kasvanut raavaiden kuorma-autokuskien keskellä.

2.   20-vuotta ryhmäliikuntatunneilla ovat vieneet puolet kuulosta ja kuuntelen siksi aina musaa vain ja ainoastaan aivan täysillä. Niin ja se musa on teknoa, ettäs tiedätte.

3.   Olen toivoton, loputon suunnittelija, ja oman elämäni ”projektipäällikkö”. Jos en yrittäisi pysyä tässä hetkessä, pääni olisi aina täynnä tulevaisuuden suunnitelmia.

4.   Kotona pitämäni vaatteet ovat välillä kokkailuistani niin likaisia, niin likaisia, että ne olisi ollut syytä laittaa koneeseen jo monta kertaa. Laitan ne kuitenkin päälle aina uudestaan…

5.   Olen täysin addiktoitunut liikunnan antamaan endorfiiniin. Janoan pitkiä suorituksia, joissa pääsen ylittämään itseni. Paikalla olevan pyörän polkemisessa ei ole mitään järkeä, mutta silti palaan 30:tä kertaa kolmeksi tunniksi sen selkään.

6.   Hevosen koskettaminen tyynnyttää minut tehokkaammin kuin mikään muu.

7.   Minun on päästävä kerran viikossa metsään olemaan.

Me, Myself, and Eye by Clearly Ambiguous, on Flickr


 Et varmaankaan yllättynyt?

23.3.2012

Onnellinen nyt: 8. Ennen kun toimit


 
Onnellinen nyt kirjan ajatusten käsittely jatkuu. Kuten monesti on todettu ajatusten ja toiminnan välissä on tilaa. Sitä voi kasvattaa harjoittamalla. Tässä kirjoituksessa on muutama sana siitä miten voit hallita kaikkia saamiasi impulsseja ennen kuin toimit niiden perusteella.





Impulsiivinen toiminta tuottaa positiivisia seuraamuksia nykyhetkeen, mutta usein miten myös negatiivisia seuraamuksia tulevaisuuteen jonkin muun asian kustannuksella. Omien impulssien vaimentaminen vaatii tietoisuutta nykyhetken valintojen seurauksista sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä. Siis, se vaati sitä, että ei eletä sillä autopilotilla siellä ruudun toisella puolella.

Yksi keino hallita impulssejaan, on muistaa:
Stop! Hengitä, havainnoi ja päätä toimitko ja miten.

Taidon opettelu vaatii sitkeyttä, mutta yhdessä asiassa sen oppiminen tekee sen helpommaksi myös toisessa. Tietoisen läsnäolon avulla voi luoda välimatkaa impulssien ja toiminnan välille ja ryhtyä toimimaan tietoisesti sen sijaan, että vain ajaudut toimintaan. Toinen keino hallita impulsseja on kehittää vaihtoehtoista toimintaa, joko huvia tai hyötyä. Ja aina voi olla vain siellä missä on, tarkkailee ympäristöään kaikilla aisteillaan. Silloin ei voi ikävystyä: tarjolla on loputtomasti elämyksiä! Siis jos vain olet tarkkaavainen.

Trinity  meadow, Cambridge, UK by Danny., on Flickr

Kaikilla on kyky kontrolloida subjektiivista todellisuuttamme ja vaikuttaa huomiointiimme. Vähitellen oppii olemaan välittämättä itsestään ja puutteistaan; oppii suuntaamaan huomion ulkoiseen kohteeseen, maailman tilaan, tietoon ja ihmisiin. Aktiivisuudesta tulee lepoa kun on läsnä hetkessä, tekee yhden asian kerrallaan ja on siellä missä on.


 
Lue myös edelliset osat:
Onnellinen nyt: 1. Johdanto
Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?
Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla
Onnellinen nyt: 4. Harjoittamismuotojen yksityiskohdista
Onnellinen nyt: 5. Tunteiden kanssa elämisestä
Onnellinen nyt: 6. Tunteiden viljelystä
Onnellinen nyt: 7. Ajatusten viljelystä





21.3.2012

Kertausta

Suomensin  OneMindfulWorldlin sivuilta kertausmielessä mindfulnessin, tietoisen läsnäolon määritteitä ainakin uusien lukijoiden iloksi.

Mindfulness on olemista läsnä, tietoista läsnäoloa. Se on olemista havahtuneena ja huomion kiinnittämistä tähän hetkeen, ilman arvottamista.

Mindfulness on
  • tulemista tietoiseksi kuluvasta hetkestä
  • harjoittamista, meditaatiota, itse asiassa elämäntapa.
  • mielen tuomista takaisin kuluvaan hetkeen
  • siirtymistä tuomitsemattomaan tietoisuuden tilaan, läsnä olemista ja sen hyväksymistä mitä ikinä eteen tuleekaan
  • hetkessä elämisen prosessi, ei tavoitteellinen tehtävä, joka tarvitsee saavuttaa
  • elämäntapa! Tutkimus on todistanut sen voivan vähentää stressiä, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Se voi parantaa terveyttä, onnellisuutta ja hyvinvointia, sekä luovuutta, energiaa ja suorituskykyä. Se voi jopa parantaa aivojemme neurologista kemiaa ja sitä kautta aivojen toimintaa.

Green stairs by Éole, on Flickr


Tietoinen läsnäolo on muistamista:
  • olla läsnä tapahtuipa mitä hyvänsä
  • kiinnittää huomiota hengitykseen
  • yhtyä hengitykseen, palaamista sen avulla kehoon
  • antaa hengityksen energisoida ja tyynnyttää kehomielen
  • olla itselleen armollinen
  • kyseenalaistaa ja tutkia ajatuksia  
  • olla rehellinen itselleen
  • harjoittaa jatkuvasti, mikä saattaa vaatia tukea


Mikä on sinun määritelmäsi?

20.3.2012

Onnellinen nyt: 7. Ajatusten viljelystä



Onnellinen nyt kirjassa siirrytään tunteista ajatuksiin. Erilaisilla ajatuksilla on paikkansa, mutta loppujen lopuksi, ne ovat vain ajatuksia.


 
.:Erilaiset ajatukset:.

Ajatuksia on kolmenlaisia:

1.   Ongelmanratkaisu ajatukset tähtäävät epätoivotun tilanteen muuttamiseen tai arkiasioiden hoitamiseen. Ne ohjaavat toimintaan, motivoivat toimimaan tavoitteiden mukaisesti ja ratkaisemaan pulmia. Jos ratkaisu ei johda toimintaan, on mahdollista, että nykytilanne on lyhyellä aikavälillä niin edullinen, että se ei kannusta muutokseen tai käytössä ei ole ollut riittävästä informaatiota.

2.   Työstämisajatukset ovat tunteiden kuvailua, kokemusten sulattelua ja asian ajattelemista. Ne voivat olla niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Niiden avulla käsitellään tapahtunutta ja saavutetaan jonkinlainen ymmärrys. Ne vaikuttavat voimakkaita tunteita liennyttäen.

3.   Huoli ja vatvominen ovat juuttunutta, tiedostamatonta ajattelua, eikä johda ratkaisuun. Saman ajatuksen toistelua ilman ratkaisua voi tapahtua vuodesta toiseen, ongelma ei ratkea, eivätkä tunteet lienny, vaan usein käy päin vastoin.

Ajatusten hallitseminen on tunteiden hallintaa, usein siis pelon ja surun käsittelyä. Syynä voi olla taikauskoiset ajatukset, jotka pitävät tilannetta ennallaan tai ruumiillisen epämukavuuden välttäminen. Kehontuntemuksen parantaminen ja kyky alentaa stressiä ovat keinoja vähentää negatiivisia ajatuksia.

Spring tree by macieklew, on Flickr
.:Viljele positiivisia ajatuksia:.

Visualisointi ja affirmaatiot tarkoittavat parhaan mahdollisen tapahtuvan kuvittelemista. Jos olemme rauhallisia, läsnä olevia ja odotamme elämältämme parasta, luomme itsellemme hyvinvointia. Meillä on sisäinen vakaumus ja mielikuva asioista, joille keräämme aisteillamme todisteita. Siksi meissä kasvaa se, mihin kiinnitämme huomiomme.

Visualisoinnin ja affirmaatioiden avulla luomme mielikuvia siitä mikä on parasta mitä voi tapahtua. Harjoittelemalla voimme ohjata havaintojamme, jolloin koemme maailman kuten haluamme, positiiviseksi.

Tämä ei ole ristiriidassa tässä hetkessä olemisen kanssa. Luomme sen hetken valitsemalla mihin keskitymme. Kuvitelmamme ovat kuvitelmia, eivät totuus, mutta ne tuovat nykyhetkeen positiivisia tunteita. Vain sillä on merkitystä.



Lue myös edelliset osat:
Onnellinen nyt: 1. Johdanto
Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?
Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla
Onnellinen nyt: 4. Harjoittamismuotojen yksityiskohdista
Onnellinen nyt: 5. Tunteiden kanssa elämisestä
Onnellinen nyt: 6. Tunteiden viljelystä



19.3.2012

Annat vain kaiken.



Ulkoilin kolmatta kertaa lapsen syntymän jälkeen kahdestaan puolisoni kanssa. Olimme jopa Kansallisteatterissa katsomassa näytelmän nimeltä Maaninkavaara. Nimi tulee menestyksekkäältä suomalaiselta kestävyysjuoksijalta. Näytelmässä ei hölkätty vaan painettiin täysillä. Kirja meni lukulistalle, niin moni läppä osui ja upposi.
Olympic Games 1980 - 5000 m race, Lähde: Wikipedia

Kuvan ilmeet kertovat paljon. Koin noita samoja tunteita teatterissa. Urheilusuorituksen pistelevä jännitys ja äärimmäinen keskittyminen, tuovat valtavan endorfiinihumalan, kiitos kaiken sen adrenaliinin virtaamisen.

Kansallisteatterin sivuilla kuvataan näytelmää seuraavasti:
Sinivalkoista urheiluhulluutta äärirajoilla! Miika Nousiaisen romaaniin pohjautuva näytelmä lähettää isän ja tyttären uudelle ratakierrokselle, jossa maitohapoille menevät sekä ruumis että mieli.

Maaninka ja Elevaara, Paasikivi ja Kekkonen, Coe ja Ovett, Ohukainen ja Paksukainen, tai vaikkapa Martti ja Sirkka. Parivaljakoita kaikki. Mutta miten kävi Martille ja Sirkalle? Kävi niin kuin “nuorelle ja lupaavalle”, joka päätti pitää vähän taukoa harjoittelussa. Huomasi olevansa pelkkä “ja”. Eli aina palataan harjoitteluun.

Entä miten käy Martille ja Heidille, valmentajalle ja kestävyysjuoksijalle, isälle ja tyttärelle?

Martti Huttusella oli tavoite: Suomen kestävyysjuoksun maineen palauttaminen. Tytär Heidi alkaa tavoitella unelmaa. Harjoittelu saa yhä pakkomielteisempiä ja absurdimpia sävyjä, ja kohta ollaan jo liian vakavan kysymyksen äärellä. Näytelmässä Heidi selvittää, kenen unelmasta lopulta oli kysymys.

Jäin pohtimaan mikä oli päälimmäisin teema. Kirjailija itse vastaa HS:n lukupiirin kysymykseen, että alkuperäinen ajatus oli kirjoittaa juoksemisesta. ”Se osoittautui liian vaikeaksi tehtäväksi ja kirjaan piti saada muitakin teemoja. Perheen tarina oli mielessä alusta asti, mutta sen rooli suureni matkan varrella.” Kaksi muuta teemaa ovat kirjailijan mukaan Suomen muuttuminen ja kasvatusteema. ”Tuolla kolmannella tarkoitan sitä, että toivon kirjan herättävän ajatuksia siitä, kuinka paljon vanhemmat voivat elää omia unelmiaan lastensa kautta.
Mielestäni esityksessä oli paljon viisaita ajatuksia tässä hetkessä elämisestä, keskittymisestä ja siitä miten elämä on arvaamatonta. Esitys ylitti odotukseni. Se oli pientä ja tiivistä, riipaisevaa ja samalla hersyvän hauskaa, niin kuin elämä ainakin välillä on. Sitä voi olla vain teatteri.

Näytelmän mieleenpainuvia ajatuksia:

“Jokainen matka on yhtälö, jossa ynnätään taitettu matka ja sen aiheuttamat tunteet.”

"Me ollaan kansa, joka osaa oksentaa."

"Maailmassa on yksi pätevä mittayksikkö: ratakierros." ”Maailmassa ei ole kahta samanlaista ratakierrosta. Jokainen on oma persoonansa.” ”Jos joku kuvittelee kontrolloivansa ratakierrosta, se joku on väärässä.” ”Pitäisi luottaa omaan kokemukseensa ratakierroksen kestosta.”

”Niin elämässä kuin urheilussakin, aina palataan harjoitteluun.”


18.3.2012

Vielä valkoista



Se on ollut huikean kirkas valkoinen päivä. Taivaskin on melkein valkoinen, siellä oli vain ihan vähän harmaata väriä kaiken sen valkoisuuden seassa. Räystäältä tippui vettä tasaisena norona, joidenkin naapurien katot ovat jo vapautuneet lumikuormasta. Katsoin paremmaksi mennä omilta räystäiltä vähän kauemmas leikkimään pienen kanssa lumeen.

Hanki ei enää kanna edes pientä. Kenkä lähtee jalasta ja tulee suru kun eteneminen ei ole lyhyillä jaloilla kovin sujuvaa. En pääse apuun kovin nopeasti, koska uppoan reittä myöten keväthankeen. Pieni pääsee näillä lämpöasteilla taas mäkeä ylös omin voimin ja osaa hienosti laskea liukurilla alas. Voi riemua! Piha on paikoitellen jäässä ja sitä on portaista ahkerasti poistettava, että pääsee kulkemaan.

Pihalla ei ole riittävästi jännittävää, menemme tielle kävelemään. Pieni löytää itse päivän hitin. Kaivo, jonka yli olemme monesti kulkeneet, on tänään kiinnostava. Sulamisvesi lirisee ja kuulostaa pienen mielestä ihan suihkulta. Musta kaivo on pelottava ja sitä voi tutkia vain pienen matkan päästä. Päälle ei uskalla enää astua. Veikkaan, että kaivoa päädymme ihastelemaan vielä monta kertaa.

Kiitos kauniista auringon paisteesta. Kiitos, että olemme sen verran terveitä, että voimme ulkoilla.

Se on tosiasia, että kevät on hyvässä vauhdissa. Todisteena siitä on talo täynnä karttoja ja suunnitelmia kesän varalle.



17.3.2012

Onnellinen nyt: 6. Tunteiden viljelystä

Onnellinen nyt kirja käsittelee tunteita, tässä jatkoa edelliseen tunteita käsittelevään kirjoitukseen. Kirjailija väittää tietoisen läsnäolon harjoittamisen olevan yhteydessä positiivisten tunteiden lisääntyneeseen kokemiseen. Lopussa myös keinoja harjoittamiseen.



Tunteet ankkuroituvat aivoihin ja jättävät niihin jälkiä. Usein koetuista tunteista voi tulla tapa. Tietoisen läsnäolon avulla voi tasapainottaa positiivisten ja negatiivisten ajatusten määrää. Mitä enemmän toimimme tunteen pohjalta, sitä voimakkaampana se palaa.
Tunteiden tunnistamisen lisäksi niiden kanssa voi oppia elämään olemalla ja elämällä tietoisena niistä. Tunteeseen jäädään hetkeksi, ja vasta kun se on mennyt ohi, tehdään päätös toimitaanko ja miten. Tunne eletään kaikkinensa.

Jos puhut, se voi auttaa. Kuuntelijan on hyvä olla vain kuuntelija ja reagoimalla vain sanomalla: ”ymmärrän, tuo on tuskallista/ että olet surullinen, vihainen, peloissasi…”. Vasta pyynnöstä voi pohtia ratkaisua tai miettiä neuvoja.

Yksi vaihtoehto käsitellä tunteitakin on olla nykyhetkessä ja luottaa siihen, että asiat loksahtaa paikoilleen. Monessa tapauksessa muutokset etenee itsestään, eikä asioilla tarvitse rasittaa itseään. Hyväksyminen tässä tarkoittaa luopumista taistelusta ja kulkemista elämän virrassa.

Through the Wisteria at Sissinghurst by UGArdener, on Flickr

 
.:Positiivisien tunteiden viljely:.

Onnekkaana itseään pitävät ihmiset ovat muita positiivisempia, sosiaalisempia, avoimempia mahdollisuuksille ja arvelevat asioiden menevät parhain päin. Näiden ominaisuuksien avulla he pystyvät verkostoitumaan, rakentamaan uraa, solmimaan suhteita ja huolehtimaan terveydestään. Tuuri onkin positiivista asennetta.

Tätä kykyä kokea positiivisia tunteita voi parantaa harjoittamalla tietoista läsnäoloa. Keinoiksi kirjassa neuvotaan:

©      Sen miettimistä: Oletko onnellinen juuri nyt? 
©      Kolmen positiivisen asian kirjoittamista ylös joka päivä.
©      Kiitollisuuden harjoittamista (suhde johonkin oman itsen ulkopuoliseen)
©      Omien siunaustensa laskemista
©      Yksinkertaisesti vain: nauramista



 
Lue myös edelliset osat:
Onnellinen nyt: 1. Johdanto
Onnellinen nyt: 2. Muodollisesta harjoittamisesta onneen?
Onnellinen nyt: 3. Havainnointia koko keholla
Onnellinen nyt: 4. Harjoittamismuotojen yksityiskohdista
Onnellinen nyt: 5. Tunteiden kanssa elämisestä



16.3.2012